Велизар Енчев: България е член на ЕС и НАТО или вилает на Ердоган?

Велизар Енчев: България е член на ЕС и НАТО или вилает на Ердоган?
„В този конфликт България като член на НАТО няма как да заеме страната на една от двете страни“.

Това заяви пред Комисията по отбрана военният министър Красимир Каракачанов, коментирайки военното напрежение между Турция и Гърция.

В същия ден Европейският парламент призова Турция незабавно да преустанови сондажите за енергийни ресурси в Източното Средиземноморие.

В навечерието на извънредното заседание на Европейския съвет (24 и 25 септември), посветен на опасната ескалация и ролята на Турция в Източното Средиземноморие, евродепутатите изразиха пълната си солидарност с Гърция и Кипър в резолюция, приета с 601 гласа „за“, 57 гласа „против“ и 36 гласа „въздържал се“.

Заявявайки, че Европейският съюз е решен да защитава своите интереси, евродепутатите призоваваха Турция да се въздържа от нарушаване на гръцкото въздушно пространство и на гръцките и кипърските териториални води и да се дистанцира от „националистическата подстрекателска реторика“.

На последното заседание на външните министри от ЕС Върховният представител по външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел обяви, че на следващата среща на върха ще се проведат консултации за налагане на санкции на Турция.

На този фон изявлението на Каракачанов в Народното събрание е пряка подкрепа за агресивна турска политика.

От военния ни министър нито се иска, нито се очаква да говори войнствено срещу Турция. Но след като и САЩ подкрепиха Гърция, очевидно и НАТО заема критична позиция към Турция и застава на страната на Гърция.

Което налага българската позиция да е съобразена с тези две организации, а не с личното приятелство между Борисов и Ердоган. Същото това „приятелство“, заради което преди четири години, в нарушение на международното право и погазвайки отказа на български съд за екстрадиция, МВР предаде на Турция политически противник на Ердоган. В резултат на това позорно за България действие един човек бе подложен на изтезания от турската полиция и прекара почти четири години в турски затвор.

Каракачанов забравя, че България е член на НАТО и ЕС и трябва да следва общата им външна и отбранителна политика, а не да стои на два стола, да се снишава и да очаква бурята да ни отмине.

Всъщност военният ни министър едва ли е забравил този факт. Просто той сляпо следва турските директиви на Борисов, който от десет години е в ролята на официалния адвокат на Ердоган в Брюксел.

Една срамна роля!

Велизар Енчев, Фейсбук

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.