Гешев пред прокурорите в Бояна: Ще ви кажа защо сме мафия. Защото внесохме в тъмнината светлина

Гешев пред прокурорите в Бояна: Ще ви кажа защо сме мафия. Защото внесохме в тъмнината светлина
Опит да се унищожи българската прокуратура под формата на борба за демокрация, така определи главният прокурор Иван Гешев протестите с искане за неговата оставка.

Той заяви, че прокурорите и следователите работят под постоянни атаки, от които страдат и семействата им.

„Ще ви кажа защо сме мафия. Защото внесохме в тъмнината светлина с дела, а не с думи, по завета на Левски“, това заяви главният прокурор във встъпителното си слово на Националното съвещание на прокуратурата. Той изброи какви според него са успехите на прокуратурата, откакто той я оглавява и заяви, че хората вече не живеят в страх, че ще бъдат ограбени последните им спестявания, че ще бъдат изнасилени и запалени в домовете си.

„Ние сме лоши за лошите, което значи, че сме добри за народа“, каза Гешев.

Ние сме тук, за да кажем, че ние прокурорите, следователите и съдебните служители също като 16-я американски президент Линкълн, можем да кажем – вървим бавно, но вървим напред.

Той влезе в ролята на мъченик, герой и жертва едновременно: „Цената са атаки, а тази цена я плащат и нашите семейства. Мафия сме, защото внесохме светлина с дела, а не с думи, мафия сме, защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти, защото решихме проблема с телефонните измами, намалихме кражбите и грабежите, защото правим всичко възможно хората да живеят без страх, защото ще им бъдат ограбени последните спестявания, изнасилени или запалени къщите им, защото спряхме процеса България да се превърне в бунище, защото арестувахме наркопласьори, които тровят децата ни, включително и закрилящите ги служители от най-високите нива на правоохранителната система, защото за пръв път от демократичните промени повдигнахме обвинения на действащ министър и зам.-министър и на още куп чиновници от нивата на държавната йерархия“, заяви Гешев.

Говорителката му Сийка Милева също взе думата: „Държавата е тази, която трябва да гарантира, че поркурорите и следователите са в състояние да изпълняват тази фунция без сплашване и вмешателство“.

На съвещанието са 700 прокурори и следователи.

Преди и по време на събитието активисти на „Да България“ протестират с искане за оставката на главния прокурор. На място има засилено полицейско присъствие за осигуряване на обществения ред. Има и един арестуван.

Съвещанието започна с химните на Република България и на ЕС. Главният прокурор заяви, че прокуратурата е подложена на атаки от всякакъв характер и е наричана мафия, защото не допуска двойни стандарти – едни за хората с влияние и останалите българи, защото се е справила с телефонните измами, защото кражбите са намалели, защото с уведомление на прокуратурата са замразени над 3 млрд. лв. и то без последните медийно известни случаи от началото на годината.

По думите на Иван Гешев прокуратурата е наричана мафия още заради това, че е спряла процеса България да се превърне в бунище и е арестувала наркопласьори, както и закрилящи ги полицаи. Иван Гешев отбеляза и че прокуратурата, за пръв път след промените през 1989 г., е повдигнала обвинение на действащ министър и зам.-министър, както и че заради внесени в съда дела в чужбина се укриват едни от най-влиятелните хора.

„Това е причината ние да сме лоши за лошите, което означава само едно, че сме добри за българските граждани и общество, за тези, които ни плащат заплатите, и това е единственото важно. Означава, че си вършим добре работата“, добави Гешев.

Според него са „нормални“ политическите атаки и опитите да бъде унищожена прокуратурата, макар и под прикритието на борба за демокрация, при тези обстоятелства.

„Всички ние сме тук, защото е достигната червената линия, а тя – е застрашено върховенство на правото, неделима част от което е независимостта на българската прокуратура“, заяви още Иван Гешев.

След главния прокурор започнаха изказвания на прокурори.

Очаквайте подробности

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.