За или против сертифицирането на монети?


Все още нумизматичната общност е разделена на две мнения – едните са за сертифицирането на монети, което им дава по-голяма сигурност както и по-голяма точност в ценообразуването.

Други предпочитат голите монети и допирът до тях, обичат прекият достъп и да усещат теглото им на върхът на пръстите си. В Америка по-добре се приемат сертифицираните монети докато в Европа по-малко.

В Източна Европа все още по-широко се продават голи монети, но и все повече търговци се доверяват на сертифициращите компании, които имат представителства и у нас. Налагането на новите световни стандарти върви с големи темпове и се разраства по периферията на света.

Но кои монети трябва да се грейдват според Вас? Какво става с евтините монети и цените им на пазара след грейдване? Самото сертифициране влияе силно на повишаването на цените на монетите – по-масовите от тях. Въпреки всичко скъпите и редките монети вече е задължителен елемент от всяка сделка да бъдат сертифицирани.

За по-старите монети експертите препоръчват да се сертифицират само такива от мед, алуминий и други сплави при които корозията е по-силно изявена. Такива монети дори в голям тираж в качество са по-интересни както при железните монети, качеството при тези монети е рядкост и затова цените ще са драстично по-големи. За или против сте сертифицирането на монети и кои трябва да се сертифицират според вас?

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.