Институционална война: Радев обвини управляващите в липса на собствено мнение и невежество

Институционална война: Радев обвини управляващите в липса на собствено мнение и невежество
Държавният глава отправи поредна порция критики към властта по отношение на най-важните текущи проблеми – военната помощ за Украйна и газовите доставки.

Това стана след посещението му в Аграрния университет в Пловдив.

Радев се защити от нападките, че защитава руските интереси, като напомни, че в самото начало на войната е събрал държавното ръководство на консултативна среща, на която е била осъдена агресията на Кремъл. В същото време, той подчерта, че настойчивите искания да се предостави българско оръжие на Украйна, представляват риск за сигурността на страната ни.

„Имам чувството, че много хора говорят, без да имат собствено мнение. Ако нашите партньори им кажат: „Не, не трябва да се предостави оръжие, защото е опасно и ще има ескалация, те ще кажат: „Да, не трябва”; ако кажат:

„Предоставяйте веднага оръжие”, те почват да правят точно това”, заяви президентът. Така косвено уязви за пореден път управляващите от ПП, които са сред най-гласовитите поддръжници на инициативата да се помогне във военен план на Украйна.

Държавният глава определи такива настроения като „милитаристични”. И изтъкна, че хората, които ги изразяват, отказват да вземат предвид това, че ние имаме обща граница с Русия и Украйна в Черно море, че трябва да се грижим за голяма историческа диаспора, както и че сме силно зависими от руския газ.

По думите му, други подкрепят военната помощ поради невежество, тъй като не са наясно със състоянието на българската изтребителна авиация, противовъздушна отбрана и радарна система.

По отношение на проблемите с газовите доставки Радев критично отбеляза, че Европа е закъсняла с намирането на общо решение, въпреки че Москва отдавна е предупреждавала, че ще предприеме подобна мярка.

По-сурово се изказа президентът към българските управляващи. Той попита защо „Булгаргаз” не е сключил договор за нови доставки, въпреки че има лиценз на търговец, и предположи, че ако беше подписал такъв, цената щеше да бъде 70 евро на куб.м. Зададе въпроса и дали в доставките сега са се включили посредници и на каква цена.

Посочи, че ако цената на газа скочи с 30 процента, стотици хиляди българи и структуроопределящи предприятия ще се озоват на ръба. „Ако решенето е нови заеми за раздаването на помощи, все някога икономиката ни ще рухне”, прогнозира Радев.

Откровено презрително се изказа президентът по отношение на възможността БСП да напусне четворната коалиция, както заплаши соцлидерът Корнелия Нинова, ако се даде оръжие на украинската армия.

„Мисля, че ръководството на БСП ще намери такава формулировка, с която хем да не носи отговорност, ако се прати нещо, хем да остане в коалицията”, предположи той. Така на практика обяви, че заплахите на левицата са кухи

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.