Стефан Янев също е сред фаворитите за премиер и в бъдещото правителство

Стефан Янев също е сред фаворитите за премиер и в бъдещото правителство
С напредването на преговорите за съставяне на кабинет на преден план излизат и възможните варианти за министър-председател.

Има такъв народ повишиха градуса на очакванията с изказването на Радостин Василев, че до седмица би трябвало да има нов кабинет.

Това отново повдигна въпросът кой ще е следващият премиер на България.

В публичното пространство се спрягат имената на Стефан Янев, сегашният служебен министър-председател и на икономическия министър Кирил Петков.

Завъртат се и имената на Петър Илиев, предложен от ИТН първоначално като правосъден министър и Любомир Каримански – също представител на партията, отбелязва Bulgaria on air.

За министри също са няколко възможните имена от сегашното служебно правителство – отново Кирил Петков, както и Бойко Рашков, Янаки Стоилов и Велислав Минеков.

ИТН най-напред излязоха с готов проектокабинет. В него Николай Василев трябваше да бъде премиер. В публичното пространство обаче имаше съмнения около номинацията му. Останалите партии в 46-ия парламент също проявиха недоволство.

Затова и Слави Трифонов оттегли кандидатурата на Василев. Направен бе обратен ход – първо да се водят преговори за подкрепа и после за имена.

Макар че новият парламент вече започна работа, протекоха срещи между ИТН и останалите формации, както и разговори при държавния глава, то все още не е ясно дали ще се стигне до консенсус. Набелязват се само отделни приоритети, но без особена конкретика.

За имена на бъдещи министри също засега не се говори. Според някои обаче служебният кабинет има подкрепа на обществото и се харесва на партиите, които се надяват да влязат в новото управление.

Novini.bg припомня, че само ГЕРБ-СДС не участват в разговори с ИТН, като не бяха поканени за такива.

Сами отказаха да отидат на консултации и при президента. ГЕРБ са в изострени отношения както с държавния глава, така и със служебното правителство.

Междувременно днес започнаха разговорите между експертите на ИТН и останалите партии по темите за правосъдието и социалната политика и икономиката

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.