Студент за това какво е да си доброволец на първа линия

Студент за това какво е да си доброволец на първа линия
Проучване, което бъдещите лекари направиха помежду си, показа, че 67% от студентите по медицина в страната биха станали доброволци и биха се включили в борбата срещу COVID-19.

„През пролетта цялата пандемия беше по-сюрреалистична, все още осъзнавахме какво се случва. Сега лекарите са много изморени, те са на прага на силите си, а пациентите не спират да идват.
Пандемията влиза в една спирала, която се изкачва“, сподели пред Bulgaria ON AIR студентът по медицина Диян Ганев, който за втори път доброволно влиза във ВМА, за да се бори с COVID-19.

 

Той става доброволец, защото смята, че трябва да се помогне на системата.

„Болниците ще трябва да откриват по 200 легла, което означава, че трябва да има хора, които да ги обслужват“, посочи студентът.

Според него основният проблем е свързан с кадрите и това, че много хора имат нужда от помощ.

„Много от моите колеги имат опит като помощници на сестри. Tе, освен че учат за лекари, могат да се включат в тази насока. Ние можем да помогнем с амбулаторен аспект – да му вземем PCR тест, можем да участваме в организацията в амбулаториите“, допълни още Ганев.

Той казва, че хората там са напрегнати и се чувстват уплашени.

„Липсва организация, която да направи така, че по-лесно да се включваме в борбата срещу коронавируса и да се учим на медицина. Имаме дистанционно обучение, което не е достатъчно добро“, коментира студентът. / информационна агенция Булпресс

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.