Британците обучават кучета да разпознават коронавирус

Британците обучават кучета да разпознават коронавирус

Снимка: архив, БГНЕС

Във Великобритания стартира програма за обучаване на кучета, които да разпознават хора, носители на коронавирус, преди да се появили симптомите на заболяването. Правителството е заделило 500 000 паунда за програмата.

Кучета вече успешно са обучени да разпознават миризмата на определени видове ракови заболявания, малария и болестта на Паркинсон.

Но проект сега проучва дали лабрадори и кокер шпаньоли ще бъдат в състояние да разпознават COVID-19 при хората, предаде БНР.

Изследователи от Лондонското училище за хигиена и тропическа медицина в сътрудничество с университета в Дъръм и благотворителната организация MedicalDetectionDogs вече започнаха с опитите.

Предварителната фаза на програмата предвижда извличане на проби със специфична миризма от заразени с коронавируса пациенти в лондонски болници и запознаването им с тях на шест специализирани кучета.

Британският министър, отговарящ за иновациите, лорд Бетел изрази увереност, че кучетата могат да ускорят резултатите като цяло в стратегията за тестване. От MedicalDetectionDogs твърдят, че кучетата са изключително надеждни и ефективни в този вид дейност. Предишни експерименти с малария са показали, че те могат за един час да разпознаят 250 души с характерна миризма на заболяването.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.