Вирусът го има, независимо дали ни харесва или не

Броят на заразените с коронавирус в страната расте. За последното денонощие са открити 79 нови заразени, а жертвите са три. Ще бъде ли удължена извънредната епидемична обстановка?

“Факт е, че броят на инфектираните расте. Факт е, че тези случаи в локализирани огнища, не се е стигнало до дифузно разпространение в страната. Но тези огнища не бива да ни успокояват”, каза вирусологът към Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН проф. Радостина Александрова в студиото на Bulgaria ON AIR

Според думите на проф. Александрова това показва, че вирусът все още го има, пандемията в световен мащаб не е приключила, нито епидемията в България. 

“Вируса го има, независимо дали това ни харесва или не. Ние трябва да се съобразяваме с него. Всяко едно такова огнище, ако не бъде разкрито и не бъдат взети мерки, би могло да прехвърли искра и да създаде нови проблеми. И може би показва, че ние не сме съвсем готови”, добави проф. Александрова. 

Вирусологът сподели, че притеснениятай са свързани не с вируса, а с това, че реакцията на хората е полярна. 

“Едните са изключително притеснени – до степен на паника, а другите са хората, за които това изобщо не е проблем, вирусът не съществува и мерките са излишни”, посочи тя.

Проф. Александрова изтъкна, че кръвната плазма не е ново лечение. 

“Тя е прилагана през годините при бяс, грип, пандемия, SARS. И се знае, че където има лечение с плазма – има благоприятен резултат. Наричат я пасивна имунизация”, обясни вирусологът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.