В земеделието има работа, кризата не се е отразила

Направихме предложения, които се отнасят за продължаването на работата на земеделските производители в България. Едно от предложенията е да се регламентират отношенията между работодател и работник в областта на временната заетост. Това каза Венцислав Върбанов, председател на УС на Асоциацията на земеделските производители в България, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му реакцията на държавата е била мигновена. “В петък направихме предложенията и още в същия ден от Министерството на земеделието бе подготвен проектозакон”, допълни той.

“Също така хората, които са съкратени и са с временна заетост, ще могат да подписват еднодневни или краткосрочни договори – няма да им бъда спирани помощите и ангажимента в бюрата по труда”, допълни още гостът.

Върбанов обясни, че искат отношенията да са регламентирани, за да привлекат повече хора да останат в България. “Не ни достигат сезонните работници”, заяви той.

По думите му надниците са различни в различните райони на страната и зависят от конкретната дейност.

Гостът отбеляза, че кризата не се е отразила на сектора, тъй като не са спирали работа.

“Влизаме в най-важния сезон. Отваря се много работа по полето. Получихме подкрепа да се даде по-специален статут. Така опасенията, че при възникване на заболяване в някоя ферма, тя ще трябва да се затвори, отминаха”, разказа той.

Върбанов коментира, че са инвестирали в предпазни средства и дезинфектанти, а влизането и излизането в обектите е със специален режим.

“Няма причина за драстичен скок на цените. Не очаквам сътресения. Очаква ни добра зърнена реколта”, изрази надежда земеделецът.
 
Целият разговор вижте във видеото.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.