В сърцето на Северна Корея винаги е имало Ким, кой ще е следващият?

Слуховете и спекулациите около здравословното състояние на лидера на Северна Корея, Ким Чен Ун, водят до логичния въпрос – кой ще заеме неговото място, ако наистина се е случило нещо с него? От създаването на държавата, на власт винаги е бил потомък от мъжки пол на семейство Ким, а митологията около династията е вкоренена дълбоко в обществото. Пропагандата започва още преди най-малките да могат да четат, пеейки песнички за Ким. Но може ли Северна Корея да си представи бъдеще без него? Може ли и останалият свят да си представи Северна Корея без върховният лидер Ким? Отговорът е, че не знаем. Корейците също не знаят, защото никога не им се е налагало да мислят за подобно нещо.

В сърцето на Северна Корея винаги е имало един Ким…

Докато Ким Чен Ун се приготвяше за властта, в страната започна да се използва термина “кръвна линия Пекту”, за да се легимитизира наследяването на властта. Пекту е свещена планина в Северна Корея, където Ким Ир Сен е водил партизантската война, а Ким Чен Ир е бил роден. Когато иска да наблегне на важни политически решения, Ким Чен Ун все още отива там.

Но какво ще прави Северна Корея без наследник, какъвто Ким Чен Ун някога е бил? Лидерът всъщност има три деца, но те са прекалено малки – най-големият му син е на 10 години. Когато Ким Чен Ун наследи властта, той бе на 27 години и дори на тази възраст бе смятан за прекалено млад. Според експертите възможно е да се сформира лидерска група, като във Виетнам, която да се опира на учението и легитимността на основателя, пишат от BBC. Но истината е, че да се правят предположения в такъв момент, е изключително трудно.

Ким Чен Ун не е единственият Ким – кои са останалите?

Има още трима от семейство Ким, които могат да поемат властта след Ким Чен Ун.

На първо място е най-малката сестра на лидера, Ким Йо Чен, която медиите по цял свят определиха за наследник на властта. Тя е била любимката на татко, тъй като имала интерес към политиката още от ранна възраст. Близка е й с брат си Ким – често е снимана в близост до него, подавайки му химикалка, за да подпише споразумение или надничаща от някой ъгъл, докато Ким Чен Ун гордо позира за снимка. Въпреки това тя не е част от най-важният законодателен орган в Северна Корея – Комисията по държавните въпроси, но е заместник-член на Политбюро и заместник-директор на отдела за пропаганда и агитация (PAD) на Работническата партия на Корея. Тези организации имат мощната функция да осигурят идеологическа лоялност в системата.

Единственият проблем пред Ким Йо Чен е, че тя е жена. Северна Корея е дълбоко патриархална държава, а образът на главнокомандващ на армията просто не пасва на разбиранията на обществото там.

На второ място е по-големият брат на Ким Чен Ун – Ким Чен Чхол, но той никога не е проявявал интерес към политиката или каквато и да била власт. Това, което се знае, е че дълбоко се интересува от Ерик Клептън. Ако той заеме мястото на лидера, то ще е по-скоро заради символичната връзка с династията Ким.

Третият Ким е Ким Пьонг Ир, полубратът на Ким Чен Ир. Майка му, мащехата на Ким Чен Ир, някога е искала той да е наследни на Ким Ир Сен, но не успява да осигури това бъдеще на детето си. През 1979 година той е изпратен в Европа, където заема различни позиции на посланник. Завърна се в Северна Корея едва миналата година, което прави участието му в политиката на Пхенян изключително малко вероятно.

Кой е вторият най-влиятелен човек в Северна Корея сега?

Има много други личности, които са заемали централни позиции в ерата на Ким Чен Ун. Трудно е обаче да се каже, кои ще са готови да съдействат, за да се запази стабилността на държавата и кои ще започнат да се конкурират помежду си.

Един от тях е Чо Рьон Хе.

Той е имал своите възходи и падения, но е преживявал толкова много кризи, което би му помогнало да се справи и с тази. Чо Рьон Хе е първият заместник-председател на Комисията по държавните въпроси. Миналата година той стана първият нов президент от 20 години, заменяйки застаряващия Ким Йонг Нам – така той е човекът, който представлява Севера при международни ангажименти.

Чо е заемал и високи длъжности във военната служба и в отдела за организация и ориентиране (OGD) на Работническата партия на Корея, отговарящ за налагането на лоялността през целия режим. Това е изключително мощна организация: тя налага придържането на всички граждани към идеологията на Северна Корея. Той вероятно е вторият по сила човек в Северна Корея.

Старите шпиони и изгряващите политически грандове

Властта може да вземе й Ким Йонг Чол – генералът, който проправи пътя към срещите с Доналд Тръмп. Той се срещна с държавния секретар на САЩ Майк Помпео няколко пъти. Бил е началник на отдел “Обединен фронт” (отговорен за отношенията с Южна Корея) и на Генералното бюро за разузнаване, главната разузнавателна служба на страната. Заради леко провалените отношения със САЩ обаче, той бе понижен. Но в такава необичайна ситуация, той едва ли ще продължи да се крие дълго.

Друг вероятен играч на сцената на властта е Ким Джа Ронг. Освен че е в Комисията по държавните въпроси, той е премиер на кабинета – умерено влиятелна позиция в Северна Корея. Сравнително малко се знае за него, но тъй като много звезди са залезли през последните години, неговата е изгряла. Той е известен с това, че управлява най-изолираната провинция, в която работят ключови военно-промишлени обекти, а това може да означава, че той е участвал тясно в ядрената програма.

Йонг Кьон Таек пък е ръководител на отдела за държавна сигурност, който разследва и наказва политически престъпления. Този отдел също така помага физически да се защити лидерството на Ким Чен Ун. Това са ключови отговорности, които спомагат за налагане на стабилността в системата.

Хван Пхьонг Соу е друг ръководител, който заема висши военни постове и ръководи OGD в ерата на Ким Чен Ун. Подобно на Чол (и много други) той е бил изключително дисциплиниран служител.

Управление на армията?

Шепа висши генерали от Корейската народна армия (KPA) безспорно биха оказали влияние във всеки преходен период. В момента двама мъже седят на върха на Генералното политическо бюро на КАП, Ким Су-гил и Ким Уон-хонг. Това бюро налага политическа лоялност във военните, нещо, което ще бъде изключително важно в периоди на несигурност.

Политическата ситуация в Северна Корея след Ким Чен Ун ще бъде интересна – кой ще бъде съюзник и кой враг? Ще има ли фракции, които ще се противопоставят на режима? Ще спре ли страха от нестабилност онези, които искат да се изправят едни срещу други? Все пак никой елитен политик не иска да вижда как държавата му ще бъде погълната от Южна Корея или Китай. В момента за властта на Ким Чен Ун няма перфектен претендент. За да бъде сестра му следващия лидер, държавата трябва да преудолее сексизма си, а никой друг не е чистокръвен Пекту. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.