Домашно насилие по време на пандемия, разказ от първо лице

По време на пандемията домашното насилие придоби съвсем различни мащаби. Отчита се значителен ръст за физическо и психическо насилие въщи от обявяването на извънредното положение. Какво е да си жертва на насилие – разказ от първо лице.

“Бях омъжена от 15 години. След първите 3 години съпругът ми започна да проявява насилие върху мен. Алкохолът вършеше със скандалите и с насилието всеки ден. Изпитвах голям срам, но то вече не може да се търпи, то става ежедневие. Просто си казваш край, трябва да сложа край, да променя живота си”, споделя жертва на домашно насилие пред Нова тв.

Тя споделя, че не иска повече рози и извинения, а само спокойствие. 

“Имам 2 деца. Многократно съм правила опити да избягам от него. Но все се връщах, нямах сили. Един ден вече преля чашата и реших да предприема крайни мерки”, разказва тя.

Жената осмелява да потърси помощ преди две години, след което мъжът й насилствено е изведен от жилището, а тя започва дело срещу него. В началото тя се опасява, че няма да успее да изкара битката до края. Но две години по-късно вече може да каже, че всичко е приключило.

Делото е приключило преди една година, но тя все още се обръща за помощ към специалистите на Сдружението в Търговище.

Днес жената трябва да преодолее нова трудност – безработицата заради COVID-19. В момента разполага само с едно обезщетение за безработица и малка издръжка от бащата за двете й деца.

Повечето работодатели в момента съкращават, а не наемат. Тази жена не е единствената в подобна ситуация. Затова миналата седмица “Асоциация Ная” стартира дарителска кампания за жертви на насилие в област Търговище. Средно в годината идват около 120 жени при тях само от тази околност. 

Всички тези жени вече са успели да стигнат до определен етап в борбата с насилието. Те са още по-уязвими от другите хора, които са останали също без работа заради пандемията. Те още преди пандемията са в труден период и се опитват да изплуват. Финансовата стабилност е решаващ фактор за жени в подобна ситуация, защото тя е единственият шанс да се отърват от насилниците си.

Асоциацията си поставя за цел да събере 5 000 евро в помощ на жени, за да могат да отгледат деца си сами. Ако успеят да съберат тази сума, очакванията са жените да бъдат подкрепени за период между 3 и 5 месеца.

Тази жена призовава всички, които се страхуват да потърсят помощ и да разкажат какво се случва вкъщи, да го направят: 

“Да не си губят времето с това да мислят, че мъжете им ще се поправят и те като им простят, като се върнат пак при тях, че ще бъде по- хубав животът. Не, няма да бъде по-хубав. Ще става по-зле. Колкото по-рано намерят сили в себе си, по-бързо да се отърват от един такъв насилник, толкова по-добре за тях”, съветва тя. 

  

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.