Корнелия Нинова: БСП следва своя дневен ред, своята програма и своите обещания в интерес на хората, а не на някой друг

Корнелия Нинова: БСП следва своя дневен ред, своята програма и своите обещания в интерес на хората, а не на някой друг
При тези, които казваха, че искат да сменят модела „Борисов“, вече не виждам такава воля

„БСП не блокира работата на Народното събрание. Вчера се въздържахме при дневния ред, защото още на Председателския съвет поставихме въпросите, които трябва да се гледат в българския парламент. Ние, като парламентарна група, сме внесли предложения за актуализация на бюджета, за социални закони – тези неща не бяха включени. След като българското Народно събрание счита, че е приоритет да гледа Изборния кодекс и комисии, от които нищо за никого няма да произтече, ние дадохме сигнал, че тези закони трябва да бъдат гледани. И те следобед в Комисия бяха включени за разглеждане.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на БТВ.

Той добави, че по този начин левицата иска да покаже, че парламентът трябва да работи с грижа за хората, а не с грижа за политическите партии.

В предаването “Тази сутрин“ Свиленски бе категоричен, че относно партийната субсидия левицата има категорична и последователна позиция от поне 5 години.

„За Изборния кодекс сме заявили нашите вътрешни предложения и част от тях са приети, тъй като съвпадат с предложенията на “Има такъв народ“/ИТН/. Проблем няма, но активната регистрация – нещо, срещу което всички българи протестираха, бе отхвърлена“, коментира още социалистът.

Георги Свиленски направи пояснения върху изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че в програмата на парламента има лобистки текстове: „Тези комисии, които се надпреварват пред деловодството, новоизлюпилите се парламентарни партии, вероятно имат интереси, които не са в интерес на българското общество.“

„В нашите предизборни документи сме заявили, че сме “за“ закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура поради резултатите, които са дали през годините. 10 години тези органи функционират. Тези, които са внесли този законопроект, предполагам, че са направили своите консултации, така че е нормално в момента управляващите да са против“, каза още Свиленски.

Относно връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента, Георги Свиленски заяви: „Ако изборът му е БСП, в най-кратък срок – в рамките на 2-3 дни, ще бъде свикан Националният съвет на БСП и ще решим какво ще правим с мандата. Не се обсъждат имена за министър-председател и за министри, кадри и потенциал БСП имат за такова нещо, тъй като ние сме партия на 130 години и с всяко участие в парламентарни избори, участваме с идеята да бъдем победители и управляващи, а не опозиция и губещи“, категоричен бе социалистът.

По повод руската ваксина „Спутник V“, той заяви: „Тя се използва в над 40 страни и не знам каква връзка може да има с шпионския скандал. Въпрос на политическа отговорност е на тези, които ни управляват, дали искат гражданите, които са им възложили управлението, да бъдат ваксинирани, или искат да чакат по опашки в “зелени коридори“.

„За съжаление у тези, които казваха, че искат да сменят модела „Борисов“, вече не виждам такава воля. По-скоро искат той да продължи, виждам воля този модел да продължава да се окопава по-дълбоко в политическата система“, коментира депутатът.

Свиленски бе категоричен, че промени в Изборния кодекс трябва да има: „Трябва да бъдат изчистени “мъртвите души“, трябва да бъде въведено машинното гласуване и да бъде разрешено видеонаблюдението в секциите след приключване на изборния ден.“

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.