Мангъров: Един медицински проблем се използва за чисто политически цели

Мангъров: Един медицински проблем се използва за чисто политически цели
„Известно е, че от пролетта още се съгласих да участвам в срещите за да разяснявам същността на Covid пандемията.

Не съм имал никога аспирации към някакво политическо участие, просто нещата се стекоха по неволя. Виждате, че от сутрин до вечер се говори едно и също по всички медии и на практика единственият начин човек да се противопостави на тази масирана медийна кампания – никога досега не е било от сутринта до вечерта Covid, умрели, заразени, ваксини, набоцкани, ненабоцкани, единственият начин да се опълчиш е политически“.

Това каза доцент Атанас Мангъров пред ФАКТИ. Свързахме се с него, за да говорим за издигането му като кандидат за народен представител от АБВ и за предстоящите парламентарни избори в условия на пандемия.

Доцент Мангъров обясни, че именно ситуацията с Covid пандемията го е накарала да си помисли за политическо бъдеще. „Цялото това безумие, което се случва не само у нас, но и по целия свят, трябва да бъде спряно.

Виждате, че един медицински проблем се използва за чисто политически, финансови, икономически цели. С него се нанасят много тежки вреди върху психическото състояние на хората и не на последно място – върху техния икономически статус. Вирхов – един немски медик, е казал, че медицината е политика, а самата политика е висша форма на медицина“, коментира той.

Относно това дали Covid-19 би могъл да повлияе на провеждането на изборите на 4 април, доцент Мангъров каза: „Абсолютно, нищо не пречи да ни удари трета вълна, непосредствено преди изборите. Броят на новозаразените винаги е бил израз на направените тестове. Това нещо би могло да се използва“.

На въпроса има ли от какво да се притесняваме, той отговори: „Не, не. Виждате, че тези нови щамове, нови варианти на коронавируса, които се изкараха на показ, всъщност имат същия антигенен строеж. Казва се, че ваксините, които се въведоха в употреба, действат както на стария, така и на новите щамове. „

Това следва да ни покаже, че тези щамове – и старият, и новите, имат един и същ антигенен строеж и хората, които са преболедували стария щам, не би трябвало да се заразяват от новия. При южноафриканския щам – тази новост, се казва, че ваксината на AstraZeneca не действа върху него. В крайна сметка обаче нейното приложение водело до това, че хората нямат тежки случаи, докато другите две ваксини действали както на стария, така и на новите щамове“.

„Тоест няма от какво да се безпокоим, защото тези хора, които са прекарали това заболяване и може би тези хора, които са ваксинирани, те са защитени.

Това, което трябва да направим е – било по естествен, било по изкуствен начин, да стигнем до този стаден имунитет. Наричат го така саркастично, но това е нещо, което съществува в епидемиологията и е основно понятие в нея. Цялата тази щуротия, ще свърши тогава, когато най-малко 70% от хората получат имунитет.

В същото време виждаме, че непрекъснато се изкарват нови и нови плашила, с които хората се стресират и всячески се съгласяват да им бъдат отнемани личните права и свободи“, коментира още доцент Мангъров.

„Британски щам, бразилски щам, южноафрикански щам – да, всеки вирус се видоизменя, но тези щамове не причиняват по-тежно заболяване. Най-важното е, че хората, които прекарали Covid, няма как да се разболеят отново, а дори и да се разболеят, няма да го изкарат тежко. Казват, че новите щамове били засягали млади хора, деца. Аз досега не съм видял тежко болно дете от Covid-19”, каза още той.

На въпроса дали трябва да се страхуваме от заразяване с Covid-19, когато гласуваме на 4 април, доцент Мангъров отговори: „Не, да отидеш да гласуваш е много по-безопасно, отколкото да се качиш на трамвая или да отидеш да пазаруваш от кварталния магазин или някоя от веригите.

Гласуването по нищо не се отличава от това, което се случва при нашата всекидневна активност. При едно гласуване рисковете не са по-големи, отколкото при ежедневните дейности, които всеки от нас извършва“.

„Всяко акцентиране върху това, че изборните секции са едва ли не някакво опасно място, където човек може да отиде и да се зарази, това се говори от хора, които имат интерес, колкото е възможно по-малко граждани да отидат да гласуват“, каза доцент Мангъров в края на разговора.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.