Отваряне на забавачки, кина, театри – според данните за заразата

Правителството ще изчака края на тази седмица и епидемичните данни, за да прецени отварянето на детските градини и яслите. Вицепремиерът Томислав Дончев коментира темата с думите, че не може да обещае конкретна дата.

“Обсъждаме да се отвори всяка втора или всяка трета градина, с по-строги мерки за дезинфекция. Включително и персоналът, който работи там, да е по-млад, за да генерирам по-малко риск”, обясни той пред bTV.

Още по темата

4 май 2020 19:23

266

Отварянето на кината и тетрите зависи от хода на заболяването.

При траен спад правителството е готово да даде зелена светлина и на тях, стана ясно от думите му.

Дончев очаква всички депутати да гласуват “за” промените в закона, които МС предлага след отпадане на извънредното положение на 13 май.

“Политически спекулации има всякакви. В криза неуместната критиката има статута на стари градски песни по време на кандидатстудентски изпит – всички чуват, но никой не ги слуша. Ние не искаме и да тревожим хората. Самият термин “извънредно” генерира душевно безпокойство”, смята той.

По думите му обявяването на извънредно положение е позволило на държавата да се справи със заплахата от коронавируса.

“В други страни големият проблем беше при първия удар, невъзможността на здравната система да поеме всички болни. За този месец и половина ние извървяхме дълъг път – от това да се подготвим – внос на предпазни облекла, научихме се да произвеждаме, разширихме капацитета на болниците, а обществото ни се научи какво да прави в тази ситуация”, каза Дончев.

Вицепремиерът посочи, че се съмнява, че тези резултати са щели да бъдат факт без извънредно положение. Той уточни, че сега страната ни преминава в преходна фаза, след която се очаква животът да се върне към нормален ритъм.

“Приближаваме се повече до живота, който познавахме преди пандемията. Ако са необходими ограничителни мерки, те ще се регулират с акт, издаден от здравния министър. По отношение на всичко останало ще се опитаме да върнем към нормалния социален и стопански живот, какъвто го познавахме”, посочи още той.

Дончев посочи, че никой не знае как ще се развие пандемията, има разработени няколко сценария. Очаква се през лятото темповете на заразата да са по-бавни, предвижда се да има още няколко пика – един през есента и друг през зимата.

“Най-много ми харесва сценарият, че заразата ще изчезне тази година през лятото. Третата група сценарии предвижда, че ние ще живеем с това заболяване, както живеем с грипа”, допълни той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.