Предпразнично във Франция: Транспортен хаос заради стачки

Отменени влакове, задръстени пътища, изхабени нерви – пътуващите във Франция се готвят да започнат коледните празници, притеснени от транспортната стачка заради планираната пенсионна реформа, предава AFP.

Надеждата за примирие за празниците бе съкрушена, след като разговорите между правителството и профсъюзните лидери тази седмица не успяха да облекчат противопоставянето, като железопътният оператор SNCF предупреди за масови анулирания на влакове преди празниците, пише “Фокус”.

Много пътуващи се обърнаха към агенции за коли под наем или платформи за споделено пътуване, но поради голямото търсене, шансовете и там са малки.

“В някои региони получаваме два пъти повече заявки”, главно в Париж и югозападна Франция, заяви Робърт Остерман, директор на Франция за Europcar.

Таксиметровите компании в Париж вече са спрели да правят резервации за петък още в началото на тази седмица, тъй като много линии на метрото останаха затворени, , платформата „Юбер“ вози на няколкократно завишени цени, според потребителите.

Други резервираха пътувания с автобуси, на чиито шофьори е разрешено до 24 декември да останат зад волана повече часове на смяна, за да се справят с „извънредната ситуация“, съгласно правителствено постановление, публикувано в сряда.

Премиерът Едуар Филип заяви в четвъртък, че преговорите са постигнали напредък и призова профсъюзите да отменят стачката, “за да могат милиони французи да се присъединят към семействата си в края на тази година”.

Въпреки че умереният съюз на UNSA се съгласи, твърдолинейните CGT и Force Ouvrier заявиха, че няма да отстъпят.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.