Радев: Твърдо „не“ на оръжията за Украйна, правителството служи на чужди интереси (ВИДЕО)

Радев: Твърдо „не“ на оръжията за Украйна, правителството служи на чужди интереси (ВИДЕО)
Няма нужда от визита в Киев. Суверенната българска позиция се изработва в София, посочи президентът Румен Радев.

Българските политици преди да спасяват света, да помислят за бедстващите в България, каза президентът преди да замине за Испания.

„Правителството дължи отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, за това чии интереси обслужва – техните или нечии други и е крайно време да докаже, че отстоява българския суверенитет и работи в полза на него.

Икономическата война ескалира и рискът за България се повишава във всеки един момент“, посочи Радев в коментар за спирането на доставките на газ от Русия за България.

Според държавния глава така създалата се ситуация ще бъде „истински тест за европейската солидарност“. „Ще помогне ли и как ЕС на енергийно най-зависимата и бедна държава“, каза още Радев.

Според него „навярно ще намерим алтернативни решения, но това ще изисква време и средства и ще означава много по-високи цени“.

„Неслучайно отдавна призовавам за внимателно и отговорно отношение на България към този конфликт, който влияе пряко и за живота, и за благосъстоянието на българите тук и в Украйна“, посочи Радев.

По думите на държавния глава, излизат вече редица разкрития къде отива българското оръжие.

„Аз не доумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт“, допълни той.

И продължи: „Правителството трябва да отговори на много въпроси – защо само на България и на Полша се спира газът? Спира ли се газът на Австрия и Германия и как те плащат? Резервиран ли е достатъчен капацитет за доставки от Гърция?

Защото, ако не е резервиран, виждаме вече да загряват посредници. Да, ще намерим алтернативно решение, но това значи време, средства, по-високи цени и рискове за доставките.“

Румен Радев подчерта, че изграждането на допълнителната инфраструктура за доставка на газ от Русия по време на управлението на ГЕРБ, не е в интерес на България.

„Аз многократно съм настоявал и твърдял, че тези 3 млрд. лв., платени от нашия бюджет, обслужват не българския интерес, а интереса на други държави, които безплатно транзитират през наша територия.“ – посочи той.

Президентът се обяви твърдо против предоставянето на оръжие на Украйна и обяви, че не вижда смисъл от посещението на българската делегация в Киев.

„Категорично „не“ на предоставянето на военна помощ за Украйна. Това е стъпка към прякото въвличане на България в този конфликт.

Призивите за мир заглъхват и на тяхно място ескалира войнствената реторика и призивите за победа. А българската позиция се решава в София, а не в Киев.“, каза президентът.

По повод обявената от премиера Кирил Петков дарителска кампания за Украйна Румен Радев призова българските политици, преди да спасяват света, да погледнат към бедстващите българи.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.