Рашков извади папката с подслушваните, предложи я на Хаджигенов

Рашков извади папката с подслушваните, предложи я на Хаджигенов

Папка с документи от проверката на МВР за ограничаването на гражданските права на 123 души показа от трибуната на Народното събрание служебният министър Бойко Рашков, който днес отговаря на въпроси на депутати по темата „послушване“.

Той предложи да връчи папката на депутата от ИБГНИ Николай Хаджигенов, който ръководи парламентарната комисия по темата.

„Не искайте от мен да нарушавам закона, както го направиха други“, коментира Рашков, който за пореден път подчерта, че не може публично да каже кой е бил подслушван, както и дали има представители на е една или друга партия.

Това беше и в отговор на питане на БСП дали сред имената има и такива на техни представители. Служебният вътрешен министър заяви, че ще предостави материалите по официалния път в комисията, ръководена от Хаджигенов.

Поредно сериозно противопоставяне се разигра и между депутатите на ГЕРБ и служебния вътрешен министър по темата с подслушването на политици и протестиращи миналото лято.

Най-високата точка на напрежението стигна в момента, в който народният представител на бившите управляващи Александър Ненков поиска от министър да каже колко хора са послушвани и кои са те. Той настоя Рашков да каже имената им.

„Аз не се казвам Цветан Цветанов, който изчете от тази трибуна имената на лекарите от Горна Оряховица“, каза министърът. Бойко Рашков нарече бившия вътрешен министър и основен организатор на партийната дейност в ГЕРБ „дясната ръка на Таралежа“, ползвайки скорошни думи на Бойко Борисов. Изнасянето на данни от СРС от трибуната на праламента от Цветанов през 2010 беше незаконно.

Служебният министър каза, че подслушването е било срещу стотици лица, като основанието, посочено от спецпрокуратурата и спецсъда, е опит за преврат. Рашков каза, че не може да изнася кои са подслбушвани.

Той обаче разказа, че имената им са разнасяни на листчета от подслушващите и после са унищожавани, без да бъдат отразявани в официалната документация. Министърът обясни също, че ако „подготовка на преврат“ е единственото основание за подслушванията, това ги прави незаконни.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.