Симеон на кръгла маса: Няма друга алтернатива освен обединена Европа

Няма друга алтернатива освен обединена Европа, заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски по време на кръгла маса на тема “Европа без стени. Какво ни обединява днес?”

“Виждаме напоследък тази радикализация е в двете крайности – крайно ляво и крайно дясно. А това до къде води? Няма истина. Или едните или другите, или черно или бяло. Това, което ме притеснява е този вид популизъм, в който обещават всичко знаейки, че никога няма да може да изпълни. Но обещават”, заяви още Сакскобургготски, цитиран от “Фокус”.

Още по темата

17 окт 2019 15:02

364

“Да предположим, че ще успеят. Кой ще управлява тогава? Пълна анархия ли ще бъде? Няма логика в такава система. Човек може да се увлече, разбира се”, допълни още бившият цар.

“Най-вече трябва да сме отворени, да изслушваме. Това е нещо, което съм правил през целия си живот и винаги ми е помагало. Не да надвикам някого, а напротив, да го изслушам да видя накъде върви и след това да може да се ориентирам. В днешната политика е същото”, допълни Сакскобургготски.

Той припомни, че девизът на България е “Съединението прави силата” и това е нещо много логично. “Това е далеч по-важно и вдъхновяващо, отколкото някоя си глобална революция, която ни разделя. Няма друга алтернатива освен обединена Европа. ЕС независимо от хвалби или критики, винаги могат да се подобрят нещата. Да, се разрушат е безсмислено”, подчерта той.

“План Б за Европа, ако не е обединена, не искам дори да си представя. Какво би било отделни страни да играят хорото на дадени Велики сили, които ще се радват да видят да са разделили Европа. Така че нека да сме по-убедени, че Европа и ЕС са нашето бъдеще”, допълни Сакскобургготски.

Според него либералната ценностна система е нещо, което най-широко покрива всевъзможни идеи и въобще предотвратява радикалност.

“Напоследък радикалните нагласи под претекст, че съществуващите системи вече не са актуални или не функционират добре, са готови да разрушат всичко за някакъв нов свят. За мен това е чиста утопия,защото от началото на човечеството има такива опити, които са се провалили много пъти с цената на много кръв.

Така че, мисля, че либералното мислене и диалогът, с който може да се гарантира мирът, е нещо, което не може да се подценява и на което ние, като либерали, може да се радваме”, допълни още бившият премиер.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.