Танева: Не сме установили спекула с цените на стоките

Нямаме установено безусловно спекулиране с цени на стоки заради извънредното положение. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

“България на храни и суровини е достатъчно обезпечена, за да посрещне всякакви затруднения по отношение на търговията и доставката на храни, затова не съм имала притеснения. По-скоро ме притесни паниката у хората. Радвам се, че хората разбраха, че няма проблеми с храните и доставките и от неделя положението значително се подобри. Няма място за паника. Дадох достатъчно данни за това колко зърно, мляко, и пшеница има у нас, можем да се изхраним дълго време с основни храни. Ако някой каже, че на рафта в магазина му липсва марков алкохол на рафта – това не е основна храна и държавата не може да го гарантира”, допълни Танева пред bTV.

Още по темата

18 мар 2020 07:00

84

Относно съмнения за проблеми в доставката на храни за Банско, който е под карантина, тя увери, че при всяко зареждане на храни в града колите се дезинфекцират и пропускат. Държавата е обезпечила града с уреди за дезинфекция.

“Инстинктът за презапасяване ще доведе до това, че после храната ще е извън срока на годност и ще я изхвърлим. Това ще се отрази на бюджета на домакинството и ще разхищаваме храна, която е ресурс и за чието производство са положени усилия. Абсолютно излишно е. Нямаме установено безусловно спекулиране с цени на стоки.

Петъчната паника мисля, че влезе в някаква нормализация. В момента хранителните оператори и вериги са подложени на натиск, защото клиентите трябва да бъдат в социална дистанция, както и служителите. Разбираме в какви условия трябва да работят и трябва да се погрижим за здравето на хората и да вземем всички мерки, за да ги предпазим в тази ситуация“, посочи тя.

“Правим проверки и в хранителните вериги. Всеки ден се издават заповеди. Всички чакат маски и проявяваме разбиране. В постоянен диалог в реално време сме. Всички оператори и производители са длъжни да спазват издадените заповеди и да снабдят персонала си с предпазни средства, както и да им осигурят съответните условия за работа в тази ситуация. Хранителната индустрия по принцип е готова, защото там изискванията са много високи. Дезинфекцията по принцип е задължение. Някъде се получава затруднение, но смятам, че всичко ще е точно“, добави тя.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.