Три основни сценария за развитието на коронавируса

Три основни сценария за развитието на коронавируса

Снимка: архив, БГНЕС

Международната научна общественост е публикувала три основни сценария за развитието на коронавируса. Това съобщи доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб на редовния брифинг.

Според първия сценарий ще има серия от повтарящи се малки вълни на заразяване с коронавирус, които ще се проявяват и през лятото, последователно през период до две години и очаквана тенденция за намаляване през 2021 г.

Вторият сценарий предвижда по-голям вълна през есента и зимата на 2020 година и последваща една или повече по-малки вълни през 2021 година.

Още по темата

2 май 2020 07:45

56

Сценарий 3 – т.нар “бавно изгаряне на причинителя”, текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел.

Независимо от сценария очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавирусната инфекция, каза доц. Димов.

Обществата и страните трябва да се адаптират и да намерят баланса между противоепидемичните мерки и възстановяването на икономическия и обществения живот, коментира той. В тази връзка, както и в нашата страна, следваме тенденцията на поетапно либерализиране на ограничителните мероприятия, посочи доц. Димов и добави, че в следващите дни ще се анализира ефектът и същевременно ще се върви към последващо либерализиране или завръщане към част от мерките.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.