Фандъкова призова: При възможност – не се отоплявайте на дърва

Фандъкова призова: При възможност - не се отоплявайте на дърва

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова столичани, които се отопляват на дърва и въглища и имат възможност, да използват друг начин на отопление.

“През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла, то се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва. Поради тази причина Столична община защити проекти за безплатната подмяна на печките на дърва и въглища на 20 хил. домакинства в София. Призоваваме всички граждани, които използват този начин на отопление, да подават заявление за участие. В момента Столична община монтира и коминни филтри на домакинства, които използват твърдо гориво за отопление в районите “Красна поляна” и “Слатина”, съобщи Фандъкова.

До три пъти над нормата фини прахови частици са регистрирани през последното денонощие в София, съобщават от пресцентъра на Столична община.

В съобщението се уточнява, че през изминалото денонощие са били регистрирани среднодневни превишения до 3 пъти над нормата от 50 мкг/куб. м на 4 от 5-те градски станции.

Прогнозата е концентрацията на фини прахови частици в рамките на днешния ден да намалява.

Във връзка с регистрираните превишения и днес екипи на Столичния инспекторат продължават извънредни проверки за нерегламентирано горене на отпадъци. Последните дни са извършени над 60 проверки.

От Столична община призовават гражданите да подават сигнали на телефон 02 987 55 55.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.