Ще оцелеят ли фитнесите и танцовите студиа след кризата?

Служителите във фитнес зали и танцови студиа са над 50 хиляди души. По изчисления на Асоциацията за здраве и фитнес, почти половинaта от тях са останали без работа или заплатите им са намалени след края на карантината, защото голяма част от залите останаха затворени. Как ще оцелее бранша, след като и броят на посетителите е спаднал драстично?

От бранша правят равносметка, че съществуват над 200 фалирали фитнес зали и танцови студиа, а посещаемостта е 40% по-ниска от обичайната. Обезпокоенията са дали ще оцелее бизнеса им и колко от всичките близо 50 хиляди служители, които работят в зали на територията на цялата страна, ще се наложи да бъдат съкратени. От Асоциацията за здраве и фитнес излизат с конкретни искания.

Те настояват ДДС-то им да бъде намалено на 9% и да получат грантове със стойност средно месечния им приход за същия период през миналата година. 

Петър Ангелов е собственик на верига фитнеси зали – общо 11 в 4 града. Преди кризата 95 служители са работили при него. В момента са малко над 50.

“Почти половината хора, за съжаление, трябваше да ги съкратя, нямахме възможност да плащаме всичките поети ангажименти. Ние сме бизнес базиран на системата “fixed cost”, което ще рече, че имаме фиксирани разходи независимо от броя на посещенията. Тоест, наемите текат – дали имам 50 или 500 човека в залата, режийните разходи – ток, вода, всичко тече. Осигуровките на служителите текат”, казва Петър пред Нова тв.

Като председател на Асоциацията за здраве и фитнес, Петър Ангелов обяснява, че част от бранша са и танцовите студиа, както и залите за бойни изкуства. На територията на цялата страна броят на всички подобни фирми е над 1000. А служителите в тях са над 50 хиляди. По данни на Асоциацията,  20 хиляди от служителите са останали без работа или с намалени доходи след карантината. 

“За 2018 година са декларирани приходи над половин милиард лева. Не говорим само като бизнес, който печели пари, а говорим за една социална функция на нашия бизнес – за грижата, за превенцията, за профилактиката на общественото здраве”, добавя Петър.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.