5 грешки, които допускаме при къпане

5 грешки, които допускаме при къпане

Снимка: Istock

Взимането на душ или вана има голямо значение не само за това дали ще се изкъпем добре и ще премахнем мръсотията от тялото си, но и дали ще застрашим здравето на кожата и скалпа си. Кожните заболявания и раздразнения в много случаи са предизвикани от натрупвания вследствие на недобри практики при къпане. Грешките, които допускаме ежедневно, когато сме в банята, могат да застрашат здравето ни, да влошат състоянието на кожата, косата и ноктите.

Кои са признаците, че се къпете погрешно?

Търкате скалпа си с нокти

Може да се чувствате освежени, когато масажирате скалпа си агресивно с нокти, но това носи колкото ползи, толкова и вреди. Ако използвате ноктите си при миене на косата, скалпът може да се издраска неволно, да се засегнат израстъци, образувания, бенки, скрити в косата, да се предизвика лющене, а раздразването на кожата може да доведе и до инфекции. Избягвайте агресивното масажиране на косата и скалпа.

Ползвате сапун без хидратиращи съставки

Когато избирате сапун, той задължително трябва да включва и хидратиращи съставки. При измиване с прекалено изсушаващи сапуни кожата губи своите естествени защити и става уязвима към кожни проблеми. Хидратирането започва още от банята и продължава след нея, за да предпазите кожата си.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.