Ако се стигне до трети мандат, Радев ще го връчи след Нова година, за да се избегне вот през зимата

Ако се стигне до трети мандат, Радев ще го връчи след Нова година, за да се избегне вот през зимата
Президентът Румен Радев обяви, че ще връчи третия мандат за съставяне на правителство след Нова година, за да може евентуални нови предсрочни избори да се проведат през март и да се избегне вот през тежката зима.

Радев каза това по време на консултациите с “Демократична България”. Той, обаче, изрази надежда да не се стига до трети мандат.

„Тъй като има призиви от различни кръгове веднага да връчвам мандатите, искам да кажа, че след изборите се ръководя от две основни цели. Първата е да се направи максималното, за да имаме редовно правителство.

Да се даде време за диалог, да се даде време на партиите да се отдалечат от агресивната предизборна реторика и да се приемат важни закони.

Втората важна цел е така да се разположат във времето консултациите и връчването на мандатите, че ако имаме провал и не се състави кабинет, то предсрочните избори да не бъдат в най-тежкия период – януари и февруари.

А това изисква несъмнено известно забавяне. Аз си нося тази отговорност, поел съм я. Няма да насроча избори януари и февруари”, подчерта държавният глава.

Все пак държавният глава изрази надежда да не се стига до връчване на трети мандат, а да се състави редовно правителство в рамките на първия или втория опит.

„Можем само да си представим това до какво ще доведе. Рискът да има още по-малка избирателна активност е реален.

Така че третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през месец март.

Ако партиите силно настояват, ние сме подготвени и за варианта да правим предизборна кампания през декември и по празниците и да идем на избори в най-тежките условия.

Аз ще се съобразя и веднага ще дам един след друг мандатите. Надявам се силно да не се стига до трети мандат”, каза Радев.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.