Архитекти предлагат спасение за Перник със софийска вода

Граждански организации и архитекти излязоха с план за спасение от водната криза в Перник. Предложението им е за изграждане на водопровдна тръба от “Княжево” до Даскалово.

По думите на един от архитектите – Димитър Димитров, само на 50 метра от “Княжево” към центъра на София преминава огромен водопровод, а при чешмата в Горна Баня минава 900 милиметрова тръба с вода от витошкия водосбор, който слиза през “Бояна” и отива в Банкя, която е с 12 хиляди жители.

Още по темата

7 яну 2020 14:21

22

4 яну 2020 09:45

112

3 яну 2020 12:36

3

3 яну 2020 08:00

28

“Резорвоарите на Банкя са с 10-20 пъти повече вода отколкото е необходима. В Банкя имат вода за половин София, а Перник, който е 100 хил., всъщност се мъчи – това е издевателство върху гражданите на града”, заяви Димитров в “България сутрин”.

Според архитекта отмяната на фестивала “Сурва” означава, че проблемът с водата става международен, а не балкански. “Самият факт, че събитието е отменено говори достатъчно”, каза още той.

Съюзът на архитектите ще се срещне с кмета на Перник и главния архитект на града на 15 януари, а тепърва покани ще получат кметът на София и главният архитект на столицата, както и представители на ГЕРБ.

Арх. Димитров отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че София разполага с повече от 13 кубика вода в секунда.

“В София има вода, при това пречистена по всички стандарти, а в Перник, само на няколко километра от столицата – няма”, допълни той.

Димитров е категоричен, че предложението може да се реализира преди края на този месец и да не се отменя “Сурва”. “С наше съдействие да се направи график за включване на Перник към водопроводната система на София”, предложи архитектът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.