Демерджиев обвини „Гранична полиция“ в неизпълнени задължения, поиска оставки

Демерджиев обвини „Гранична полиция“ в неизпълнени задължения, поиска оставки
Мигрантите, които са пътували в автобусна, който блъсна патрулка и уби двама полицаи тази сутрин в Бургас, са от Сирия.

Те са били общо 47. Задържан е друг сириец, който не е част от групата, по подозрение, че е участвал в организацията на превоза, друг мъж, също сириец, все още се издирва по същото подозрение.

Това стана ясно на брифинг на МВР и прокуратурата в Бургас.

Основната причина за инцидента е недостатъчно добро изпълнение на задълженията на Гранична полиция, защото е тяхна задача, а не на полицията в Бургас да спира мигрантите. Това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той поиска и оставката на понижения наскоро шеф на Гранична полиция Деян Моллов. Демерджиев обяви също, че ще работи заедно с министъра на отбраната за опазване на границата.

Двамата заподозрени като каналджии са чужденци, които пребивават у нас като хуманитарни бежанци. По този повод вътрешният министър заяви, че ще има проверки в бежанските центрове и такива хора или ще се изправят пред закона, или ще бъдат върнати в страните си.

Министър Демерджиев заяви, че бургаските полицаи са опитали да отклонят автобуса в посока, в която да намали скоростта си.

Можеше да има 40 трупа, каза още министърът и подчерта, че ситуацията е била сложна, защото при по-сериозна интервенция, е можело автобусът се обърне и да загинат много мигранти.

Демерджиев заяви също, че последвалата реакция на шофьора, който е блъснал патрулката, е била умишлена по негово мнение.

Полицаите не са си помислили, че някой може да прегази полицейски автомобил, не ги виня, заяви министърът, който коментира, че такова деяние изисква строго наказание.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.