Евростат размаза Борисов! Икономическият подем на България е само в неговата глава!

Евростат размаза Борисов! Икономическият подем на България е само в неговата глава!

Борисов силно се изхвърли с бодряшка реч за икономиката на България в петък сутринта – часове преди Евростат да публикува сравнително слаби данни за БВП на страната през лятото, когато бизнесът се очакваше да се съживи след пролетната блокада заради Covid-19.

Икономиките на ЕС отбелязват близо тройно по-висок икономически растеж в сравнение с българската през летните месеци (от юли до септември), става ясно от експресните данни за БВП през третото тримесечие на 2020 г., които към момента са достъпни за 20 държави от общността.

Средно през третото тримесечие икономиките на ЕС са нараснали с 11.6% спрямо април – юни 2020 г., докато ръстът на БВП на България е едва 4.3%, обяви Евростат. Това означава, че българската икономика бележи слабо възстановяване през лятото, въпреки че през пролетта икономическият спад беше сравним със средноевропейския (10.1% свиване у нас при 11.4% в ЕС).

Докато България расте с 4.3%, Чехия отчита растеж на тримесечна база от 6.2%, Полша – 7.7%, Словакия – 11.7%, Унгария – 11.3%, Германия – 8.2%, а най-пострадалите от кризата южни държави, които отбелязаха рязко свиване през пролетта, сега отскачат с високи стойности: Италия – 16.1% растеж, Испания – 16.7%, Франция – 18.2%.

Тези сравнително слаби данни за България се сблъскват с бодряшката реч на премиера във Фейсбук от петък. В свой пост той се хвали, че докато „Европа и светът са в криза, българското производство расте“.

Това не пречи на премиерът да изведе генералното заключение, че българската икономика е в „подем“.

„България е в подем за пети пореден месец. Нещо, с което не могат да се похвалят много страни в Европа. Тези положителни данни идват на фона на невиждана световна криза. Производството в рамките на целия ЕС е в застой, а при страните в Еврозоната се влошава. Няколко дни слушам опонентите ни как сме пропуснали време през лятото. Докато те само говориха, ние работихме. Подкрепихме бизнеса и работниците с редица мерки и икономиката не спря да работи. Строихме пътища и заводи. Докато кандидатите за власт мислеха за изборите, ние мислихме за хората. И европейската статистика го показва“, разсъждава (доколкото може) министър-председателят.

Междувременно, данните на Евростат за БВП показват и други разминавания.

Надеждата на 2020 г. да приключи само с 3% спад на икономиката, както е записано във все още неприетата втора актуализация на Бюджет 2020, става все по-неосъществима.

Причината е, че БВП на страната се е свил с 5.2% през третото тримесечие – от юли до септември, на годишна база, сочат данните. През първото тримесечие на годината икономиката нарасна с 2.3%, през второто последва рязко свиване с 8.6%. При регистрирания спад през лятото ще е трудно да се стигне до годишен спад от едва 3%, при положение че през четвъртото тримесечие заради пандемията се очакват нови негативни ефекти за икономиката.

В есенната си прогноза, публикувана преди броени дни, Европейската комисия обяви, че очаква 5.1% свиване на българската икономика за годината.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.