Експерт от БАБХ: Храните в търговските мрежи са безопасни

Експерт от БАБХ: Храните в търговските мрежи са безопасни

Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ прави извънредни проверки в цялата страна. Те са във връзка с предстоящите празници – Великден и Гергьовден. Строго се наблюдават търговските обекти, складовата мрежа и производствените предприятия, съобщава Нова тв.

„При 4 000 проверки са констатирани несъответствия, по които са издадени 149 предписания и са съставени 30 акта“, информира Кремена Стоева от дирекция „Контрол по храните“ в БАБХ. 

Стоева казва, че в някои хранителни вериги са установени продукти с изтекъл срок на годност. „Това са храни от животински и неживотински произход, предлагани в търговската мрежа. Общото им количество е 586 килограма. Всички те са насочени за унищожаване“, допълни тя.

Вноса на пресни плодове и зеленчуци също се контролира от БАБХ. Експертите обръщат голямо внимание и на агнешкото месо и яйцата. „Установени са над 20 тона плодове и зеленчуци с наличие на пестициди, които са насочени за унищожаване“, добави още Стоева. 

Стоева посочи, че потребителите могат да са спокойни, че всички храни в търговските мрежи са безопасни. 

„В тази връзка са засилените проверки на традиционните храни, пристигащи от трети страни или от вътреобщностната търговия. Взимат се проби от всички, влизащи в страната яйца. Към момента няма установени несъответствия по отношение наличие на яйца със салмонела или агнешко месо с отклонения“, успокои Кремена Стоева. 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.