Жените в София на 31-45 г. – най-стресирани заради COVID-19

Жените в София на 31-45 г. – най-стресирани заради COVID-19

Снимка: архив, БГНЕС

Учени от Българската академия на науките измериха нивата на стрес сред населението по време на въведеното заради коронавируса извънредно положение.

На най-силен стрес в момента са подложени жените в София на възраст от 31 до 45 години, които работят вкъщи. Това сочат данни от проучване на Департамент „Психология“ към Института за изследване на населението и човека у нас.

Още по темата

31 мар 2020 08:12

278

Проучването, проведено сред близо 1400 мъже и жени на различни възрасти миналата седмица, поставя въпроса как преценявате риска да се заразите от коронавирус  – в скала от 1 до 10 средната стойност на отговорите е 6, а на въпроса „Колко тревожни се чувствате?“ – 5.

Болшинството от запитаните виждат по-голяма заплаха в икономическата ситуация след коронавируса, отколкото в самата зараза. По-тревожни във връзка с нея като цяло са жените. Сред тях обаче са по-високи и нивата на оптимизъм.

Работа по време на епидемия – най-високи са нивата на положително мислене сред лицата, които са на работното си място, а най-ниски – при работещите вкъщи.

Наивен оптимизъм е най-широко използваната от хората стратегия за справяне със стреса. Сред тези стратегии фигурират още езотeричното и суеверно мислене, показва още проучването.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.