За едно свободно място се конкурират средно 7 безработни

В 11 области безработицата надхвърля 10% при 6,7 на сто средно за страната през март, когато беше обявено извънредно положение.

Най-високо е равнището във Видин – 14,9%, съобщиха от Агенцията по заетостта. На другия полюс е София-град с 2,3 на сто безработица. Средно за страната за едно свободно работно място се конкурират по седем безработни.

Още по темата

6 май 2020 16:20

82

Най-много безработни – по 19, се борят за едно свободно работно място в Сливен, а най-малко, съответно по трима, в Бургас и Варна.

Главният експерт “Пазар на труда” на КНСБ Атанаска Тодорова коментира, че безработицата през март не е единствено сред ниско квалифициран персонал със средно и по-ниско образование

“Процентът на регистрираните безработни с висше образование е 17,1. При близо 40 хиляди лица, които са се регистрирали през месец март, 57,9 процента са жени. Повече от 40% са лицата, които са на възраст над 50 години”, посочи Тодорова, цитирана от БНР.

Данните сочат, че средното покачване на безработицата през март спрямо февруари е половин процент. Най-рязко се е повишило нивото й в Благоевград – с 0,9 на сто, а най-малко в Кърджали – с 0,2 на сто.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.