Какво е да спиш седнал и санитарката да те обижда

Какво е да спиш седнал и санитарката да те обижда
Грубо отношение към възрастен пациент и придружителката му в Ловешката болница

На 4 срещу 5 януари 73- годишният 100% незрящ Цочо Христов от Гложене е приет по спешност в Ловешката болница с тежка пневмония. Придружава го съпругата му, също със сериозни зрителни проблеми, разкрива bTV.

„Направиха тест за COVID, който беше отрицателен и вкараха ни като белодробно заболяване“, каза Събена Иванова, съпруга на пациента, село Гложене.

Настанени са в Пневмофизиатричното отделение – в стая с 9 легла, обща за мъже и жени.

„Спях в краката му. Той на леглото и аз така седнала и по някой път лягах в краката му. Казаха за придружител не се полага“, обясни Събена.

За ситуацията близките им разбират на третия ден.

„Казвам добре, болния ОК, на системи, грижите се за него. Все пак това е 73 – годишна жена, казах: Готов съм дори да си заплатя, каквото е нужно, ако въобще е нужно. Не е възможно да нямате опит с придружаващи лица. За мене беше необяснимо как тя ще изкара 10 дена там“, каза Добри Добрев, зет на пациента, село Гложене.

Леглото е извоювано, но не и нормалното отношение.

„Санитарката каза, след като толкова се оплакваш – сега ще си ти ще си оправяш чаршафа и възглавницата“, споделя Добри Добрев.

На следващия ден пациентът починал, преди още съпругата му Събена да получи отговор от какво го лекуват.

„Аз не съм вляла и вътре в стаята, седя на вратата: „Затваряй, затваряй, защото не мога да ги понасям. Защо?! Ние какви сме?!“, обясни Добри Добрев, зет на пациента, село Гложене.

На близките не била обяснена и причината за смъртта. Документите им връчил санитар.

„Остра сърдечна и дихателна недостатъчност, двустранна пневмония. Добре, кое от всичките или от трите наведнъж?! Какво пречеше този доктор, който се е подписал или там име на лекаря Донка някоя си, какво й пречеше – „господине, съболезнования, изпуснахме човека. Вчера беше добре, днес го няма“, казва Добри.

Потърсихме лекуващите в Ловешката болница.

30 минути по-късно желанието ни да се срещнем с лекар от отделението все още не бе уважено.

От стаите надничаха пациенти, но не и персонал.

Очевидно обещанието на санитарката потъна в коридора.

От ръководството на болницата обясниха, че за проблема научават от нас. Обещаха да направят проверка.

Близките на починалия пациент засега се въздържат от жалба. Но настояват унизителното и арогантно отношение в болниците да бъде пресечено.

„Искахме да дадем гласност, защото все ми се струва, че тези хора, които полагат грижи за нас, за нас, когато сме в лоши моменти, мисля, че те са поели ангажимента си по свой собствен избор, никой не ги е принудил да го направят.

Не се обсъжда качеството на лечението, не се обсъжда колко докторите са специалисти, а какво е отношението на хората към хората“, смята Добри.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.