Кибератаките скочили с 50% по време в коронакризата

Определено киберпрестъпността нарасна по време на затварянията заради коронавирусната криза. Има редица причини за това. Една от тях е фактът, че почти цялата работна сила по целия свят се измести от офисите към работа от дома. Това каза Станислав Протасов, съосновател и главен оперативен директор на Acronis, в предаването “UpDate” по Bloomberg TV Bulgaria.

“Виждаме, че по целия свят средно имаме през последните три месеца помежду 25% до 50% ръст на годишна база на традиционните атаки, като фишинг мейли или рансъмуер (бел. р. софтуер за изнудване). Броят на атаките над отдалечени устройства нарасна с близо 50%”, посочи Протасов.

По негови думи най-често срещаните атаки са тези, които по някакъв начин въвличат социалното инженерство. 

„Най-уязвимата част от екосистемата са определено хората”, дъполни той.

“Фишинг атаките са изключително популярни и ще продължат да нарастват. Те са невероятно убедителни от чисто психологическа гледна точка. А начинът, по който са съставени тези имейли, става все по-сложен”, каза експертът.

Друг вид атаки, които той спомена, са свързани с фалшиви сайтове и фалшиви приложения.

“Изтичането на данни също се радва на голям пик в момента”, добави гостът.

Протасов говори и за бизнеса на Acronis в София, след като компанията реши преди няколко години да избере столицата за европейския си център за развойна дейност за киберсигурност, болкчейн проекти, такива за изкуствен интелект.

Целия разговор вижте във видеото.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.