Коалицията искала да мине с най-малко щети

Политологът Даниел Смилов очаква, че ГЕРБ и коалиционните им партньори искат „да минат с най-малко щети“.

Според него сред вариантите е и оттегляне на премиера Бойко Борисов. По думите му ГЕРБ могат да се опитат да поотложат въпроса с оставките и ремонта на кабинета, да видят дали протестите няма да отслабнат. През август това е възможно поради почивките и други причини, смята той.

Още по темата

23 юли 2020 08:30

101

22 юли 2020 20:16

539

„Създават се високи очаквания, миналата седмица имаше и вариант Бойко Борисов да излезе в отпуск. Управляващите играят опасна игра. Те трябва да отговорят на исканията на протестиращите и в момента не виждам как го правят“, коментира още той пред БНР.

По думите му ГЕРБ остава партията, която де факто подкрепя Иван Гешев, защото по закон управляващите имат право да дадат оценка на главния прокурор.

На въпрос за БСП политологът отговори, че промяната в позицията на социалистите е съществена, защото влязоха във вота на недоверие със слаби мотиви по отношение на главния прокурор, но в хода на дискусията техни участници заеха позиции, които са позиционирали партията доста по-солидно.
 
В коментар за евентуалните оставки и нови назначения Смилов каза, че „има кандидати за странични бушони и някои министри биха могли да изпълнят тази функция. Със засилването на коронавируса и здравният министър не е неуязвим“.

По въпроса за коалиционните партньори Смилов смята, че те са в трудна ситуация – ще се опитват да намалят електоралната цена и ще се оттласкват от ГЕРБ, но от друга страна се опитват да отлагат предизвикването на избори.

Според Смилов вариантът за предсрочни избори не може да бъде изключван, въпреки аргумента, че през пролетта ще има избори и трябва да се управлява до края на мандата. Правителството едва ли ще може да разгърне политиките, които желае. Това ще бъде доста непълноценна част от мандата. Затова трябва да преосмисли дали си струва отлагането на изборите, посочи политологът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.