Край на униженията: Над 100 необратими заболявания получават пожизнено ТЕЛК

Край на униженията: Над 100 необратими заболявания получават пожизнено ТЕЛК
Над 100 заболявания, които са необратими, ще получат пожизнено решение за трайна неработоспособност.

Всички хора, които страдат от тях, няма да ходят на всеки 3 г. за преосвидетелстване пред ТЕЛК или НЕЛК, какъвто е режимът в момента.

Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров след заседание на тристранния съвет, на което бяха разгледани промени в наредбата за медицинската експертиза.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) реши хората с необратими заболявания да получават пожизнено ТЕЛК.

„И досега в наредбата имаше текст, според който дефинитивните състояния получават пожизнено ТЕЛК, същото е записано и в закона за здравето, но от това не следваше нищо. Броят на състоянията, които са пожизнени, е доста малък“, посочи министър Кацаров. „С измененията на наредбата те ще станат десетки – над 100“, обяви той.

Кацаров даде няколко примера – досега хората с онкологични заболявания след 5 г. имаха право на 50% трайна неработоспособност, но на всеки 3 г. те трябваше да доказват, че са имали раково заболяване. Същото е и за някои наследствени заболявания като муковисцидоза, генетични заболявания.

„Няма нужда на 3 г. да доказваме това нещо, което е за цял живот“, коментира той. „Диабетът също досега не се приема за пожизнено състояние, но ако имаш най-малко 2 допълнителни увреждания в следствие на диабета – например ретинопатия, тогава се счита, че те са необратими. Досега това даваше 80% неработоспособност, при новата наредба – ще се получава пожизнено решение“, даде за пример още министърът.

„Промените в наредбата няма да доведат до увеличаване на разходите за НОИ, тъй като тези хора, така или иначе, ще го получават пожизненото си решение, просто няма на всеки 3 г. да доказват, че нямат ръка, крак, око и т.н.“, посочи още здравният министър.

По думите му, от гледна точка на НЗОК промените ще доведат до икономия на средства, защото ще спестят назначаването на ненужни изследвания, ще бъде облекчена и работата на самите лекарски комисии.

Искането за въвеждане на пожизнен срок на оценките за инвалидност при тежки заболявания без шанс е от години. По въпроса има и изрично произнасяне на Върховния административен съд от 2017 г., с което бе премахнато въведеното през 2010 г. ограничение за 3-годишния максимален срок на оценките.

Това не попречи през същата година правителството на Борисов да приеме нова наредба за медицинската експертиза и да върне обратно ограничението от 3 години. Това е фрапантна подигравка с най-уязвимите групи, зад която наднича пълният провал на властите да контролират злоупотребите в ТЕЛК комисиите, коментират болни хора.

Както „Сега“ писа, МЗ реши да сложи край на дългогодишния тормоз с преосвидетелстването за ТЕЛК на стотици необратимо болни пациенти след като в текст от личен опит авторът на „Сега“ Ясен Бориславов описа безумието на системата и призова служебния министър да спре това издевателство над хората. След това и омбудсманът Диана Ковачева поведе нова битка за решаване на проблема.

„Слагаме край на един брадясал проблем, който се обсъжда от поне 10 – 15 години. Няма нужда на всеки 3 години да доказваме нещо, което е до цял живот. Надявам се още утре ще мога да внеса проекта в Министерски съвет, заяви Кацаров след заседанието, цитиран от БГНЕС.

Социалните партньори подкрепиха предложението на здравното министерство, с изключение на КНСБ, които се въздържаха, а КТ „Подкрепа“ го отхвърлиха.

„Ще помогне да се облекчи работата на ТЕЛК комисиите и ще се спомогне за по-бързото освидетелстване на пациентите“, каза служебният министър и добави, че това ще доведе и до икономии в държавния бюджет.

Д-р Кацаров подчерта още, че лицата ще могат да се преосвидетелстват по всяко време, независимо че са с пожизнен ТЕЛК.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.