„Млад иноватор“: Деца правят проекти за спасяването на околната среда

Грета Тунберг вдъхнови децата по света и им показа, че гласът им може да бъде чут, както и да предизвика големи промени. Трябва да учим малките да живеят, мислейки за общия ни дом и неговото бъдеще. Повече от 900 българчета работиха над проекти за екологични системи, които да направят живота на Земята по-чист и по-добър. Какви проекти създадоха участниците в конкурса „Млад иноватор“?

„Млад иноватор“
е конкурс, който отдавна имахме идея да организираме. Той е за зелени идеи на деца до 12-ти клас. В него има две категории – за рисунка и за проекти“, каза пред Bulgaria ON AIR една от организаторките на националния конкурс Мария Хаджикирева.

Наградата
за първото място е 5000 лева, с която трябва да се реализира спечелилия проект. Петата позиця е взета от екип, който иска да напави екозона в училището си. Големият победител е проект за зелена енергия, която се генерира при бутане на пазарските колички в магазините.

„Проектите бяха професионално подготвени и професионално защитени. Журито беше много впечатлено, голямата награда беше увеличена с 50%. Вместо 3 места решихме да помогнем и за доразвиване на проектите на пето и четвърто място“, обясни Хаджикирева.

„Много сме доволни и впечатлени, децата бяха толкова подготвени. Бяхме с много детайлни изисквания как децата биха развили своя проект в бъдеще, също и да дадат финансов план „, добави другата организаторка на „Млад иноватор“ Богомила Трайкова.

Децата са развили въображението си и не са липсвали абстрактни проекти като екодракон, който гълта вредни емисии и ги преобразува в дъга.

„Видяхме състраданието на децата върху техните платна, особено към случващото се в Австралия и не само – като цяло към климатичната криза„, допълни още Мария Хаджикирева.

Богомила смята, че децата са много информирани и сами намират информация.

„Този проблем не е засегнат много практически в училищната система. Всяко дете и всеки отбор имаше ментори. Всички деца бяха поканени на награждаване, за да може да се запознаят“, сподели Трайкова.

Двете организаторки разкриха, че е планирано конкурсът да се проведе отново догодинаи се ангажираха наградният фонд да бъде удвоен.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.