Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията. Липсват медици, имаме нужда от помощ

Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията. Липсват медици, имаме нужда от помощ
„Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията от коронавирус. Прави впечатление, че за ден излекуваните са повече от новозаразените. За последното денонощие има 45 позитивни медицински лица“

Това каза здравният министър Костадин Ангелов по време на брифинг в Министерство на здравеопазването, предава Struma.com .

„Имаме починал на 50 години и мъж на 40 години, който няма придружаващи заболявания. Активните случаи на болни медици са 590, от които 74 са в лечебни заведения, а 3 от тях са в интензивни отделения„, допълни той.

„Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците на първа линия. Имаме сериозен недостиг по отношение на техния физически капацитет. Всички са изморени. Голяма част от тях са заразени и болни, а някои са и в реанимации. Имаме и карантинирани. Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ и по-специално тези от специализираната извънболничната медицинска помощ – ДКЦ.

Лекарите в лечебните заведения работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Ще настоявам кметовете в общини, където има сериозен дефицит, да правят срещи, за да намерят решение и да помогнат на своите колеги и съответно да получат полагащото им се достойно възнаграждение за своя труд“, заяви още Ангелов.

„Ще проведем разговори с медицинските колежи, за да потърсим решение при липсата на медицински сестри. Единствената възможност да намалим този натиск върху здравната система е да спазваме мерките и да търсим решения как да намалим хората, които да се заразят с този вирус. Днес имаме среща с Българската Асоциация на заведенията и в 16:00 часа ще ви уведомим за резултатите от срещата“, обяви здравният министър. По официални данни на здравното министерство 1472 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие.

До понеделник всички болници в София трябва да обезпечат с техника и персонал коронавирусна зона. Днес предстои да бъде издадена заповед за това.

Хоспитализацията трябва да бъде правена след триаж, за да не се допуска преекспониране и излишно вкарване в болници. Това съобщи шефът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Той разкри, че служителите на дирекцията изнемогват и има забавяне в проверките и установяването на контактните лица.

A здравният министър проф. Костадин Ангелов забрани всички отпуски на директори на болници.

„Няма как да спечелим битката, ако генералите не са си по местата. Всички“, нареди той. И добави: „Нека лекарите, сестрите и санитарите да бъдат спокойни, това не се отнася за тях – всеки, който е на предела на силите си, има право да си почине“, уточни министърът.

Иначе в София се наблюдавала успокоителна тенденция – въпреки огромния брой нови случаи, повечето били с лека симптоматика на COVID-19. Д-р Пенчев очерта и друга – на заразяване предимно на работното място, което означава и че не се спазват т.нар. 3Д – дезинфекция, дисциплина и дистанция.

Училища с позитивни ПСР в столицата до момента са дали 114 ученици и 49 учители. Тези цифри водят до карантиниране на над 3500 души.

7 са потвърдените деца с коронавируса и 26 учители в детските градини.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.