От редиците ГЕРБ: Съжаляваме за издънката на Радев, но не злорадстваме!

Обръщението на президента Румен Радев към народа, по време на което той обяви, че сваля доверието си от правителството, депутатът от ГЕРБ Георги Марков определи като издънка.

Още по темата

5 фев 2020 09:20

257

4 фев 2020 21:50

42

Според него държавният глава не бил ясно и с правомощията си, защото доверието на кабинета се дава и се свалят само от парламента, който пък е излъчен от избирателите.

„Много съжаляваме за тази издънка на президента, ние не злорадстваме, не му се радваме, но ние вече не го считаме за президент на всички българи, а оставаме верни на нашите избиратели, с които ще победим и през 2021 г. и без, и въпреки президента“, отсече Марков.

От днес: Радев официално сне доверието си от кабинета на Борисов

Според депутата е безпрецедентно български държавен глава да раздели нацията и да каже, че той е само с тези милиони избиратели, които не са гласували за ГЕРБ.

„Такова разделение не си е позволяла никой, той го направи и обиди нашите избиратели и вече не може да е техен президент. Ние от ПГ на ГЕРБ можем, но не казваме, че сваляме доверието си от него, защото това изисква правилото на демокрацията, защото сме член на ЕПН, а типично за левите партии е да не признават вотовете“, скочи Марков.

„Не е за вярване, но е факт, че президентът сне доверието си от българското правителство и големият въпрос, който се поставя е защо той не каза по кой член от Конституцията сваля това доверие, дали е неволен пропуск или просто няма такъв член в Конституцията“, риторично попита той.

Бившият конституционен съдия отсече, че в основния закон на страната няма такъв член, който да дава право на президента да сваля доверието си от правителството.

„В Конституцията е записано, че правителството получава мандата си от парламента, а той от българския народ. Само парламентът и избавителите могат да свалят доверието си от правителството. Президентът не е обърнал внимание, че само преди няколко дни парламентът за пореден път даде вот на доверие към правителството и нещо повече – президентът въобще не обърна внимание, че само преди три месеца българистките избиратели дадоха вот на ГЕРБ, която буквално разгроми опозицията“, коментира Марков.

Той похвали левицата, която застана зад Радев при кандидатурата му за президент, че е силна партия.

„БСП е една от силните социалистически партии в Европа и това прави нашите победи още по-сладки, значи ние сме още по-силни да побеждаваме в 8 вота с 8 на 0. Президентът е пропуснал, че същото станат и на евроизборите. На него му се присънва, той говореше за революции, че на улицата имало много хора, няма такова нещо“, нападна депутатът от ГЕРБ.

Той опроверга думите на Радев, че българските институции били парализирани и го обвини, че тези думи ги чуват и чуждите посланици, и в ЕП.

„Кой е парализиран – КС ли? Та той на часа образува дело по искането на Гешев за имунитета на президента. Нима е парализирано правителството? Че всички ни похвалиха за европредседателството. Нима е парализиран парламента? Имаше опит за парализация от страна на БСП и българския народ си каза мнението – как тръгнаха на избори и как се върнаха. Нима е парализиран главният прокурор? Подгонил е бандитите. Т. е. демокрацията у нас си е наред“, посочи Марков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.