Пендаровски: Няма опасност да станем българи

Пендаровски: Няма опасност да станем българи
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски ще пристигне в София на 1 октомври за откриването на интерконектора между България и Гърция,

на което са поканени и други президенти и премиери от региона, и това ще е доказателство, че на Република Северна Македония трябва да се гледа като на добри съседи, които си помагат дори в беда, стана ясно от интервю на Пендаровски за ТВ 24.

По темата за предоставяне на електроенергия на Република Северна Македония на по-ниски цени той е провел четири телефонни разговора с българския президент Румен Радев и до този момент служебното правителство е кооперативно, посочи Пендаровски.

По думите му в Република Северна Македония би могъл да се проведе референдум и той самият би гласувал за въпрос „Дали сте за или против влизане в ЕС”, но определи предложението на ВМРО-ДПМНЕ за въпрос, свързан с прекратяване на действието на Закона за ратификация на Договора за приятелство и добросъседство с България, като „мъгляв” вариант.

„Само македонците с разклатено самочувствие се страхуват от българизацията или твърдят, че това ще се случи. Обидно е да се твърди, че чрез протокол, чрез договор, чрез механизми на европейска интеграция ще станем българи. Този дух на уж българизация е измислен от опозицията, за да плаши македонския народ. Няма основания за страх от това, няма опасност да станем българи чрез европреговорите”, каза Пендаровски.

По отношение на развилия се в Северна Македония дебат за това дали председателят на парламента Талат Джафери е реагирал правилно, отхвърляйки като противоречаща на Конституцията идеята на ВМРО-ДПМНЕ за референдум, Пендаровски заяви, че конституцията е по-силна от всеки закон, включително и от закона за референдумите и гражданските инициативи.

„Конституцията гласи, че международно ратифициран договор не може да се променя със закон. Договорът с България е ратифициран в парламента и законът, с който този договор е валиден, не може да бъде отменен с референдум”, каза Пендаровски, цитиран от БТА.

„Включването на българите в преамбюла на конституцията директно ще потвърди, че съществува македонска нация, народ и език. Това директно ще отхвърли твърденията, за „един народ в две държави”, заяви Пендаровски, уточнявайки, че промяната на конституцията трябва да бъде политически приоритет на правителството в следващите месеци, но страната трябва да се съсредоточи в областта на върховенството на закона и борба с корупцията.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.