Подкрепя ли Радев нов политически проект на Кирил Петков и Асен Василев? Първа реакция на президента

Подкрепя ли Радев нов политически проект на Кирил Петков и Асен Василев? Първа реакция на президента
Президентът се скара на НС за Плана за възстановяване и обяви, че се надява да гласува поне актуализацията на бюджета

Президентът Румен Радев отказа да коментира дали би подкрепил евентуален политически проект на служебния министър Кирил Петков с участието и на финансовия министър Асен Василев. „Твърде много се говори за тази хипотеза, няма причина да я коментирам, преди тя да стане“, обяви държавният глава пред журналисти във Военномедицинска академия. На повторен въпрос и припомнянето, че поставеният от него служебен премиер Стефан Янев вече е изразил подкрепа за бъдещ проект на Петков, Радев отговори: Всеки, който търси политическо решение на проблемите в България, трябва да търси подкрепа преди всичко сред гражданите.“

Президентът беше поставен в ситуацията да коментира евентуален политически проект на Кирил Петков и от БСП.

Само преди дни членът на социалистическото ръководство и депутат Георги Свиленски заяви: „С изявлението на премиера Янев явно е факт, че се готви политически проект на министрите Кирил Петков и Асен Василев. Тук е много интересна позицията на президента Радев, защото премиерът и двамата министри са назначени от него. Той подкрепя ли този проект и действията на премиера, който казва, че би гласувал за него? Преди няколко дни чухме, че е благодарен на българските социалисти, които са го подкрепяли и работили за избора му. Сега едно такова изявление от неговия служебен премиер не вярвам, че радва българските социалисти“.

Реакцията на БСП беше предизвикана именно от реакцията на Стефан Янев, който обяви ден по-рано: „Бих се включил в проект, ако той е в полза на България“, заяви министър-председателят Стефан Янев пред Нова тв. Служебният премиер заяви, че ще подкрепи икономическия министър Кирил Петков и финансовия Асен Василев, ако те решат да направят политически проект.

Румен Радев отказа да каже и кога ще разпусне Народното събрание, както и кога ще насрочи парламентарните избори. „Аз мисля, че неуспехът на нашите народни представители да излъчат за пореден път редовно правителство не изчерпва тяхната отговорност към българските граждани.

На дневен ред е не толкова датата за изборите, а дали Народното събрание ще успее да се мобилизира, за да свърши поне част от работата“, обяви той и добави: „На плещите на народните представители тежи отговорността за актуализацията на бюджета. Аз вярвам, че нашите депутати няма да оставят работещите, пенсионерите, бизнеса без пари. Затова всички очакваме в оставащите дни те да организират максимално добре своята работа. Има и важни проектозакони, които предстои да бъдат гласувани“.

Той не каза конкретна дата за разпускане на 46-ото Народно събрание. „Неведнъж заявих, че смесване на парламентарните и президентските избори е против духа на нашата Конституция. Разбира се, вариант „2 в 1” не е в интерес и на президентската институция, но пък спестява средства“, посочи още Радев и добави, че ще търси рационален баланс за изборите.

По думите му темата за това дали ще остави същият служебен кабинет в момента не е на дневен ред. Има още време до разпускането на парламента и това служебно правителство има да свърши още работа. „С него искам да покажа, че е възможен нов модел. Този модел се показа успешен“, каза Румен Радев.

Той се скара на депутатите за Плана за възстановяване, като подчерта, че Народното събрание е отказало да вземе каквото и да е отношение по този много важен документ. Според президента това не е добър сигнал към българските граждани.

ГЕРБ СЕ ВЪЗМУТИ

„Не е възможно г-н Радев да поставя условия на Народното събрание. Недопустимо е да се поставят някакви условия за дейността на парламента и те да са залог за спазване на Конституцията от него“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Факт е, че Националният съвет на БСП е взел решение и на 7 септември ще върне мандата. Практиката и досега дава възможност за няколко дни забавяне на указа на президента за разпускане на Народното събрание и насрочване на избори, но това не може да става под условия“, каза още Атанасова.

„Няма нужда от повече бавене, за всички е ясно, че отиваме на предсрочни избори. Ако прави някакви тънки сметки и наглася някакви дати от календара, така че на него да му е удобно и с това да задължава парламента да продължава да работи, смятам, че е недопустимо“, каза тя.

Атанасова посъветва президента по най-бързия начин, след като мандатът се върне и мине актуализацията на бюджета, да разпусне парламента.

Тя посочи, че от ГЕРБ-СДС вече са заявили позицията си за избори „2 в 1„. „Да се гласува в три поредни недели ще бъде изтощително за българските граждани, още повече, че сме в разгара на COVID вълна“, подчерта Десислава Атанасова.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.