Полша: Радев, Орбан и Макрон блокират ядрените санкции на ЕС срещу Русия

Полша: Радев, Орбан и Макрон блокират ядрените санкции на ЕС срещу Русия
Франция, Унгария и България блокират санкциите, които ЕС планира да разшири срещу руската ядрена индустрия, включително тези срещу компанията “Росатом”.

Това съобщи полската държавна телеграфна агенция (ПАП).

Според неназован осведомен източник от Европейския съюз Франция е най-големият поддръжник на сътрудничеството в областта на ядрената енергетика с “Росатом”, а Унгария е станала най-гласна по този въпрос,

“което се отнася до националната сигурност, щом става дума за евентуални санкции”. България за сметка на това разчита на постоянни доставки на ядрено гориво, посочва изданието.

Според ПАП до Брюксел стига и информация, че “Росатом”, която не попадна под западните санкции, разширява дейността си в други сектори на икономиката.

По-рано американското издание “Хил” написа, че европейските страни не са съгласни относно доставките на руско ядрено гориво и сътрудничеството с “Росатом”.

Според публикацията, когато Полша, Ирландия, Естония, Латвия, Литва и Германия са препоръчали на ЕС да забрани вноса на руско ядрено гориво, “в Унгария и Франция надаваха вой, а в Брюксел си затваряха очите”.

Както се отбелязва в статията на “Хил”, “Росатом” доставя гориво за атомни електроцентрали в България, Унгария, Чехия и Словакия.

В случай на забрана това ще се отрази негативно на икономиките на тези страни.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.