Понеделник с маска, вторник без маска. А сряда и четвъртък?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наистина ли е нужно да ходим със защитни маски по улиците? Мнението затова не е единодушно сред експертите, но здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед всеки, който е на обществено място като магазин, аптека, поща, административна служба да бъде със защитна маска или ще бъде глобен с 5000 лева.

Още по темата

31 мар 2020 12:35

434

31 мар 2020 11:38

375

31 мар 2020 10:10

349

Заповедта влезе в сила в понеделник, но пък тази сутрин шефът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че имало гратисен период до събота, защото маските в аптеките не били достатъчно.

В същото време официални представители на Световната здравна организация (СЗО) съобщиха, че все още препоръчват на хората да не носят маски за лице, освен ако са болни от COVID-19 или се грижат за пациент, който е болен от коронавируса.

Ако се носят неправилно, маските могат да увеличат здравния риск, предупредиха от СЗО.

У нас пък за часове десетки жалби заваляха към Върховния административен съд заради въведеното от Ананиев задължение.

Така че се стигна до много бърза отмяна на заповедта.

Здравният министър призна, че сред обществото няма единомислие за носенето на защитни маски, така че използването им остана препоръчително, а не задължително.

А докато са чакали инструкции как точно да действат в тази ситуация, полицаите не са наложили нито една глоба на хора без маски, обясни МВР шефът Младен Маринов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.