Поскъпването на тока в Европа за 8 месеца възлиза на почти 1000%, а в Русия – 4%. Токът в ЕС е 15 пъти по-скъп, отколкото в Русия

Поскъпването на тока в Европа за 8 месеца възлиза на почти 1000%, а в Русия – 4%. Токът в ЕС е 15 пъти по-скъп, отколкото в Русия
Поскъпването на електроенергията в Европа за осем месеца възлиза на почти 1000%, а в Русия – около 4%, руският енергиен сектор е надежден и конкурентоспособен.

Това каза генералният директор на компанията Борис Ковалчук.

„Общото покачване на цените на електроенергията в Европа днес възлиза на почти 1000%. В Русия – 4%“, – каза Ковалчук на съвещание по проблемите на енергетиката с участието на руския президент Владимир Путин.

Той посочи, че към 7 октомври средната цена в Германия е 302,5 евро за MВтч, във Франция – 298,3 евро за MВтч, във Великобритания – 320,1 евро за MВтч. В същото време в Русия цената е около 20 евро за MВтч.

Ковалчук отбеляза, че чуждестранните пазари имат почти 10 пъти по-високо ценообразуване от руския пазар.

„Руският енергиен сектор, благодарение на работата на правителството, наистина осигурява надеждно и конкурентно производство на електроенергия“, заключи Ковалчук.

Интер РАО е диверсифициран енергиен холдинг, който управлява активи в Русия, както и в Европа и ОНД.

Общата инсталирана мощност на електроцентралите на компанията е 30,8 гигавата, а компанията е единственият оператор за износ и внос на електроенергия в Руската федерация.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.