Президентът с остра атака срещу предложението да дадем оръжие

Президентът с остра атака срещу предложението да дадем оръжие
Румен Радев отправи ясно послание към партиите по повод тяхно предложение.

В никакъв случай да не се политизират проблемите на българската армия. Това каза на брифинг държавният глава Румен Радев. Той участва в официалната церемония по поемането на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група на територията на България в контекста на усилените мерки за бдителност в рамките на НАТО. Държавният глава беше посрещнат с почетен строй на полигон „Ново село“ и прие рапорта на командващия церемонията.

„Предоставянето на въоръжение от българската армия за Украйна в момента, без да са въведени нови образци като заместване, ще задълбочи дефицита от способности за дълъг период от време и то в условия на влошаваща се среда за сигурност. Мантрата, че предоставяйки въоръжение на Украйна, веднага ще получим натовско въоръжение, издава опасна наивност или тежка некомпетентност“, заяви държавният глава.

„Домогванията до властта в България трябва да изключват некомпетентността и лъжата, която някои хора непрекъснато разпространяват. Същите участваха в няколко правителства, в няколко Народни събрания, същите спъваха години наред модернизацията, не въведоха никакво ново въоръжение. Сега същите бързат да предоставят въоръжение на Украйна, без да са въвели нищо ново и по този начин бързат да ни лишат и от това, което имаме в момента“, допълни Румен Радев.

„Днешният ден ясно показва, че всяка една държава член на Алианса трябва да може да разчита на неговата подкрепа, в случай на нужда за подкрепа за националната сигурност. Това показва още нещо – че всяка една държава трябва да е в състояние да генерира съвременни способности. И аз искам още веднъж, след четири Консултативни съвета за националната сигурност (КСНС), посветени на ускоряване на модернизацията, да напомня, че няма място за повече оправдания за отлагане на модернизацията“, коментира държавният глава.

По думите му от три десетилетия българските политици реформират българската армия по своите конюнктурни съображения. „Резултатът го знаем – драстични съкращения, липса на финансиране, липса на ново въоръжение, ограничена оперативна съвместимост и дефицит от способности“, посочи Радев.

„Искам още веднъж да призова в никакъв случай да не се политизират проблемите на българската армия, да не се ползват за политически цели, да се работи поне в това поле с единство за решаване на проблемите на въоръжените сили“, коментира държавният глава.

„Не знам колко още КСНС да провеждам, за да убедя политиците, че трябва да има модернизация, че трябва да има смяна на въоръжението. Буксуването на модернизацията на въоръжените сили е резултат на непрекъснатото през годините отлагане и отхвърляне на множеството програми и проекти за модернизация, които разработваше през цялото време и продължава да разработва висшето военно ръководство“, коментира още президентът.

На въпрос кога ще връчи мандат за съставяне на правителство, държавният глава отговори, че трябва първо да се сформират парламентарните групи.

„След това ще се пристъпи към консултации, както е по Конституция, за да чуя вижданията на партиите и по този въпрос – за модернизация и генериране на съвременни отбранителни способности“, обясни президентът, цитиран от БТА.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.