Проф. Иво Петров: След година 70% от нас ще са се срещнали с коронавируса

След година поне 70 % от нас ще бъдат заразени или ще са срещали коронавируса. Някои от нас ще бъдат с някакви симптоми, а повечето – без никакви, заяви проф. Иво Петров.

По думите му инфекцията с COVID-19 не попада в зоната на особено опасните инфекции. Това е една вирусна инфекция с доста голяма агресивност поради факта, че вирусът е нова мутация, каза той пред БНТ.

Данните на СЗО от последните дни показват нарастване на броя на заболелите, но и покачване на броя на оздравелите. От гледна точка на смъртността има известно плато, като пикът е бил около 20 април и оттогава има бавно, но сигурно спадане на починалите за ден в световен мащаб, обясни лекарят.

Проф. Петров подчерта, че обеззаразяването на средата е изключително важно, особено в болниците, големите учреждения и предприятия.

Затова дезинфекцията е изключително важна в ситуация на пандемия. Маските, ръкавиците и хигиената са много важно, но в същото време и самата среда трябва да се предпазва. Вирусът живее и аерозолите и в фините прахови частици, които могат да го пренасят. Ултравиолетовите лъчи, които противодействат на патогените са с конкретна дължина на вълната до 280 нанометра. Добри методики за превенция за неразпространението на вируса са озон, водородният прекис. Те са доказано над 90% ефикасни, посочи проф. Петров.

В момента популярно е използването на роботи, които използват няколко от тези средства-и озониране на средата, и ултравиолетови лъчи, които убиват вирусите и бактериите.

До голяма степен развитието на заболяването като конкретен клиничен епизод зависи от реакцията на организма-гостоприемник, каза още той.

Изследване показва, че разликата в заболеваемостта и смъртността е много различна в зависимост от възрастовия профил на населението, климатичните условия и мерките.

В страни като Исландия, например, където е доста хладно, смъртността е изключително малка. Но също така в Конго, където възрастовият профил на населението е средна възраст 40 години – там смъртността е 0,6%. Обратно, в страни като Италия с едно от най-възрастните населения на земята – средна възраст над 60 години, смъртността е 10-12%.

„Имайки предвид възрастовия профил на населението в България, мисля, че се представяме изключително добре. Като кардиолог не мога да не кажа, че сърдечносъдовите заболявания са една от предпоставките за относително висока смъртност“, каза той.

По думите му всички мерки са бири навременно предприети и изпълнени от населението. В същото време обаче ние не може да живеем безкрайно изолирани. Обществото има нужда от своето движение, категоричен е професорът.

В заключение той заяви, че COVID-19 не е изключение от това, което ни е познато от здравеопазната практика.

„Както грипът, така и пневмониите, така и всички други възпалителни заболявания, които предизвикват много тежко възпаление, водят до активизиране на потенциално спящи сърдечносъдови проблеми и те могат да бъдат опосредствани през тромбообразуването, активната възпалителна буря, която може да увреди миокарда и съдовете и т.н.

Глобалните промени в организма водят и до промени в сърдечносъдовата система, които много често се оказват фатални като финален щрих на развитието на заболяването. Но е важно да се подчертае, че голямата част от хората оздравяват и не е небходимо да се насажда панически страх, а да знаем, че се върви към създаването на ефикасна ваксина“, обобщи той.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.