Путин: Невъзможно е да се победи Русия на бойното поле. Санкциите се обърнаха срещу Запада. Нашата икономика се справи

Путин: Невъзможно е да се победи Русия на бойното поле. Санкциите се обърнаха срещу Запада. Нашата икономика се справи
“Невъзможно е да бъде победена Русия на бойното поле, затова се извършват все по-агресивни информационни атаки.

Постоянно лъжат, не спират атаките срещу нашата култура, срещу Руската православна църква”, отбеляза още държавният глава и подчерта, че “Западът планира да превърне конфликта в Украйна в глобален”.

Това каза руският президент Владимир Путин в годишната си реч към нацията, която се случва в навечерието на първата годишнина от началото на войната в Украйна.

Един от акцентите в нея бе икономическото състояние на страната, както и обявяването за социални мерки в помощ на семействата на загиналите и ранените в Специалната военна операция в Украйна.

През второто тримесечие на тази година инфлацията в Русия ще се доближи до целевата стойност от 4%, заяви той:

“Според оценките инфлацията в Русия ще се доближи до целевата стойност от 4% още през второто тримесечие на тази година. Нека ви припомня, че в някои страни от ЕС тя вече е 17%, 12%, 20%.

Ние вече имаме, добре, 5%. Там централната банка подрежда нещата, но тя ще бъде близо до целта”, каза Путин.

Икономическите санкциите се обърнаха срещу онези, които ги налагат. Нашата икономика се справи, подчертавам – ние преодоляхме трудностите и вървим напред”, заяви руския президент.

„Западът не крие целта да нанесе стратегическо поражение на Русия и намеренията да прехвърли локалния конфликт във фаза на глобална конфронтация. Ние така разбираме всичко и ще реагираме по този начин. Защото в случая говорим за съществуването на нашата държава. Но те също не могат да не осъзнават, че е невъзможно да се победи Русия на бойното поле“, подчерта руският лидер.

„Отправям днешното си послание в труден момент, всички го знаем добре, крайъгълен камък за страната ни, във време на кардинални, необратими промени в целия свят, най-важните исторически събития, които определят бъдещето на нашата страна и нашите хора“, каза още Путин.

„Ние направихме всичко възможно да разрешим този проблем по мирен път, преговаряйки за мирен изход от този тежък конфликт, но зад гърба ни се подготвяше съвсем различен сценарий. Западът просто си играеше с времето, затваряйки си очите за политически убийства, малтретиране на вярващи. Украйна и Донбас се превърнаха в символ на тотална лъжа. Искам да повторя: те са виновни за войната и ние използваме сила, за да я спрем”, допълни още Путин.

„Западът даде директен отказ на Русия в отговор на всички нейни принципни предложения за сигурност и по този начин показа, че няма да спре в изпълнението на своите агресивни планове. През декември 2021 г. официално изпратихме проекти на договори за гаранции за сигурност на САЩ и НАТО. Но всъщност получихме директен отказ по всички ключови, фундаментални за нас позиции“, подчерта Путин.

„Искам да подчертая, че още преди началото на специалната военна операция Киев преговаряше със Запада за доставка на системи за противовъздушна отбрана, бойни самолети и друга тежка техника за Украйна. Помним и опитите на киевския режим да получи ядрено оръжие, защото ние говорихме за това публично”, подчерта Путин.

„Ние бяхме отворени, искрено готови за конструктивен диалог със Запада. Те казаха, настояха, че и Европа, и целият свят се нуждаят от неделима система за сигурност, еднаква за всички държави, и в продължение на много години предлагахме на нашите партньори да обсъдят тази идея заедно и работа по нейното прилагане. Но имаше и конкретни действия – разширяване на НАТО до нашите граници”, каза Путин.

Той посочи, че никоя страна в света няма такъв брой военни бази в чужбина, както САЩ. „Искам да подчертая това: има стотици бази по света, цялата планета е покрита, просто трябва да погледнете картата“, обобщи Путин.

„Съединените щати и НАТО бързо разположиха своите военни бази и секретни биолаборатории близо до границите на страната ни, овладяха театъра на бъдещите военни действия в хода на маневри, подготвиха подвластния им режим в Киев, поробената от тях Украйна за голям удар, война. И днес го признават“, каза още Путин.

„Специалната военна операция на Русия стартира за защита на хората, гарантиране на сигурността на страната, както и за премахване на заплахата от украинския неонацистки режим. Преди една година, за да защитим хората на нашите исторически земи, да гарантираме сигурността на страната ни, да премахнем заплахата, идваща от неонацисткия режим, който се появи в Украйна след преврата от 2014 г., беше взето решение за провеждане на военна защита”, добави Путин.

Путин също така припомни, че от 2014 г. Донбас се бори за правото да живее на своя земя и да говори на родния си език.

„Донбас се бори и не се отказа в условията на блокада и постоянни обстрели, неприкрита омраза от страна на киевския режим, вярваше и очакваше, че Русия ще се притече на помощ“, каза Путин.

„На неотдавнашна конференция в Мюнхен имаше безкрайни обвинения срещу Русия. Изглежда, че това беше направено само, за да накарат всички да забравят какво е направил така нареченият Запад през последните десетилетия. И пуснаха джина от бутилката.

Според оценките на самите американски военни експерти, в резултат на войните, искам да обърна внимание на това, ние не излязохме с тези цифри – самите американци дават в резултат на войните, които Съединените щати отприщиха след 2001 г., почти 900 хиляди души загинаха, повече от 38 милиона станаха бежанци Сега просто се опитват да изтрият всичко това от паметта на човечеството, преструвайки се, че нищо не се е случило. Но никой в ​​света не е забравил това”, коментира Путин.

„Както знаете, с указ на президента утвърдихме план за изграждане и развитие на Въоръжените сили за 2021-2025 г. Работи се по неговото изпълнение, внасят се необходимите корекции. И искам да подчертая, че по-нататъшните ни стъпки за укрепване на армията и флота се основават на реалния боен опит, придобит в хода на специална военна операция, на текущото и бъдещото развитие на въоръжените сили“, каза Путин.

„Днес професионални военнослужещи, мобилизирани и доброволци заедно понасяме трудностите на фронта. Говорим за провизии и техника, за парични обезщетения, застраховки във връзка с нараняването, за медицинска помощ. Но призивите, които идват към мен и на губернаторите – те също са за мен, те докладват това, на военната прокуратура, на комисаря по правата на човека, те казват, че далеч не всички тези въпроси все още са решени”, добави Путин.

Президентът подчерта, че е необходимо да се разгледа всеки конкретен случай.

“Днес регионите на страната оказват пряка подкрепа на градовете, областите и селищата на Донецката и Луганската народни републики, Запорожие и Херсонска област, те го правят искрено. Сега отново сме заедно, което означава, че станахме още по-силни и ще направим всичко, за да се върне дългоочакваният мир на нашата земя, за да бъде гарантирана безопасността на хората“, каза Путин.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.