Пълен провал с „безплатните банкови сметки“ – няма и 2000 действащи в момента при очаквани 5 милиона

Пълен провал с „безплатните банкови сметки“ – няма и 2000 действащи в момента при очаквани 5 милиона
Причината гражданите да не се възползват от безплатните банкови сметки, по които не се дължат такси от банковите клиенти при обслужването им, предвидени в Закона за платежните услуги и платежните системи , е в налаганите ограничителни пречки от страна на търговските банки пред тях, защото в момента няма стандартен продукт на банковия пазар.

Това каза министърът на финансите Асен Василев в отговор на въпрос от Корнелия Нинова, председател на ПГ на „БСП за България“, относно откриването на така наречените безплатни банкови сметки, по време на провелия се парламентарен контрол в Народното събрание, предаде БТА.

Това е единият от факторите, който обяснява наличието на между 1 000 и 2 000 работещи в момента подобни сметки при очаквани около 5 милиона и същественият въпрос тук е защо тези сметки са толкова малко на брой.

Ето защо е придвидена промяна на Закона за платежните услуги и платежните системи, чрез която да се внесат уточнения, стана известно от думите му.

Нинова посочи, че законовият текст, който предвижда откриване на такива сметки, е бил приет преди 7 месеца, а до днес няма развитие по въпроса – „нито могат хората да си откриват такива сметки, а тези които имат и по които се превеждат заплати, стипендии и социални помощи, се облагат с такси“.

„Кога ще приведете в действие текст от закона, че на тези хора не се искат такси, когато ползват сметката си за трудови доходи, социални помощи и стипендии и ще помогнете на близо 5 милиона души да се възползват от европейското си и българско право, разписано в закона?“, се обърна Корнелия Нинова към финансовия министър.

„Безплатните сметки не бяха правилно преведени в българското законодателство“, отговори Асен Василев.

„Заедно със Закона за държавния бюджет ние ги преведохме и ги направихме да са безплатни, а не с намалени такси. В момента това е законодателство и българските граждани имат право да си открият такива сметки. Проблемът не е, че законът не работи, а че много малко такива сметки има открити“.

Причината да има работещи между 1 000 и 2 000 сметки се дължи на няколко фактора, според направен анализ от страна на Министерството на финансите (МФ).

Единият фактор е свързан с това, че са поставени допълнителни условия на сметки, т.е. няма стандартен продукт на пазара, който да върши работа на българските граждани, обясни Асен Василев.

„Именно затова има внесена допълнителна промяна в Закона за платежните инструменти, който е в НС и който да доуточни, че тези сметки гражданите реално да могат да ги ползват“, добави финансовият министър.

В рамките на обсъжданата тема Асен Василев съобщи, че са поискали от всички банки ежемесечна статистика за 2023 година, както и да подават ежемесечна статистика от февруари 2024 година за всички най-известни банкови продукти – колко са откритите нови разплащателни сметки на физически лица, какви са таксите по тях, колко и какви са таксите за тегления от банкомати, колко са тегленията от собствени банкомати и др.

Тази информация, по негови думи, трябва да се подава и с копие до БНБ, и до НСИ.

„Освен това призовахме банките по възможност и по тяхна преценка да намалят таксите за поддръжки на сметки за физически лица с дебитни карти, които са най-популярните на пазара,“ посочи още министър Василев в своя отговор.

Той обобщи, че докато не се направят безплатните сметки работещ инструмент, което може да стане по думите му законодателно, и ситуацията не се подобри, то няма да има подобрение и по линия на плащане на заплати изцяло по банков път.

„Таксите трябва да спаднат значително за нормалните български граждани, преди да вменим това като задължение и на малките фирми“, обясни той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.