Първи коментар от „Дондуков“ 2 за изборите: Не сме в политическа криза!

Първи коментар от „Дондуков“ 2 за изборите: Не сме в политическа криза!
Има проект за конституция в Президентството, който е внимателно обмислен и консултиран с различни експерти.

Но президентът има по-важна задача да посредничи за формирането на правителство. Това заяви Иванка Иванова, съветник на президента Румен Радев по правните въпроси в ефира на bTV.

Тя посочи още, че по закон има консултации преди връчването на мандатите и това има предвид като казва „посредничи“ – като някой, който като домакин да посредничи и да избере на кого да връчи третия мандат, посочи още тя.

„Не сме в политическа криза и ми се струва неуместен разговора за Велико Народно събрание (ВНС). ГЕРБ направиха това миналата година, внесоха един проект за нова конституция и според мен бе откровена подигравка с принципите, които действат в съществуващата Конституция“, каза още тя.

„Срокът, който е даден в конституцията е конструиран със свикването на народното събрание. Конституционните правомощия на президента са обвързани с парламентарните групи. След това сроковете вървят горе-долу на една седмица. Предварителните консултации не са обвързани със срок“, заяви още тя.

„Няма политическа криза, защото в една демократична държава най-нормално е да се проведат избори, гражданите да изберат партии, една политическа сила, която дълго време е управлявала, да не успее да състави правителство“, смята още тя.

„Президентът внесе две много важни искания в Конституционни съд, свързани със статута на главния прокурор. Няма да обсъждам конкретните решения, защото те освен всичко друго, трябва да бъдат предложени на обществено обсъждане в последния си вариант.

Не можем да знаем за какво мечтае президента. Струва ми се, че е наясно с голямата отговорност, която има и двете отговорности – да посредничи и да внесе конституционни промени, без да свиква Велико народно събрание. Струва ми се, че ще успее да ги изпълни“, прогнозира тя.

Тя коментира и промените в Конституцията, внесени от ГЕРБ.

„ГЕРБ имат някакви предложения, които изискват Велико народно събрание. Тези, които внесоха миналата година бяха козметични и смешни.

Би било грешка всички недостатъци на политическия процес у нас да бъдат трупани на Конституцията, трябва да си дадем сметка колко негативен ефект има това“, каза тя.

„Смятам, че до 1 месец – 6 седмици трябва да има правителство. След като бъде даден 3-ти мандат и той се провали, президентът може да даде със същия указ разпускане“, допълни Иванка Иванова.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.