Радев кацна в София, показа отрицателен тест: Зад гърба ми създадоха активно мероприятие

Радев кацна в София, показа отрицателен тест: Зад гърба ми създадоха активно мероприятие
Президентът Румен Радев кацна на летище София и показа на медиите отрицателния си тест за COVID-19.

„Благодаря на моите доброжелатели в България, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за международни ми изяви, побързаха зад гърба ми да представят на Естония своята версия за контакт с COVID-19. За мен това е пример за активно мероприятие“, каза държавният глава

„Противно на спекулациите нито аз, нито моята делегация, нито вие сте били поставяни под карантина. От началото на кризата с COVID-19 аз имах непрекъснат контакт с хиляди хора, но стриктно спазвам мерките и не съм имал проблем“, заяви президентът след пристигането си в България.

Радев поясни, че за по-малко от седмица са му направени два PCR теста – във вторник за Гърция и вчера, за да са „спокойни моите домакини в Естония“. И двата теста са отрицателни, каза той и показа на журналистите отрицателните си резултати, след което си тръгна.

До спешното прибиране на държавния глава и 33-членната му делегация от Естония се стигна, след като стана ясно, че преди да замине за Талин президентът е бил в контакт със заразения с коронавирус шеф на ВВС ген.-майор Димитър Петров и той е зваел за положителната проба на генерала.

Това предизвика дипломатически скандал.

„Зa cъжaлeниe трябвaшe дa oтмeним плaнирaнoтo зa днec oфициaлнo пoceщeниe нa бългaрcкия прeзидeнт, зaщoтo вчeрa cлeдoбeд ce oкaзa, чe прeзидeнтът Рaдeв e бил кoнтaктeн нa СОVID-19 пoзитивeн, прeди приcтигaнeтo cи в Ecтoния“, нaпиca държaвният глaвa нa Ecтoния Кeрcти Кaлюлaйд в oфициaлнaтa cи фeйcбук cтрaницa, след като отказа да приеме българсия призединт и фактически отмени неговото официално посещение в Естония, което трялваше да започне днес.

Кaлюлaйд дoпълвa, чe cлeд кaтo инфoрмaциятa e приcтигнaлa в Ecтoния, ca взeти вcички нeoбхoдими мeрки и бългaрcкaтa дeлeгaция e билa изoлирaнa в хoтeлa.

„Eтo зaщo прeзидeнтът нa Бългaрия нe учacтвa във вeчeрятa, oргaнизирaнa oт инициaтивaтa „Три мoрeтa“. Cлeд кaтo инфoрмaциятa дocтигнa дo Ecтoния, бяхa прeдприeти вcички нeoбхoдими мeрки и бългaрcкaтa дeлeгaция бeшe изoлирaнa в хoтeлa. Гoвoрих пo тeлeфoнa c прeзидeнтa Рaдeв тaзи cутрин и ce cъглacихмe, чe при тeзи oбcтoятeлcтвa, oтмянaтa нa пoceщeниeтo e eдинcтвeнaтa вярнa cтъпкa“, пишe още прeзидeнтът нa Ecтoния.

Това означава, че по специални канали Естония е била уведомена за контактите на Радев и президентката веднага е реагирала, изолирайки гостите си от София.

Още в неделя, когато е станало ясно, че ген. Петров е с положителна проба, Радев е бил информиран. И е трябвало да отмени посещението си и да се самоизолира, както са изискванията по закон.

„Знаем, че президентът е бил уведомен от началника на отбраната адмирал Евтим Евтимов, че ген. Петров е заразен. Какво се е случило оттам нататък… мерките са еднакви за всички. С пристигането си в България той се счита за контактно лице, ще бъде поставен под карантина, ще му бъде предложен PCR тест на летището и докато излязат резултатите, ще е под карантина. На екипажа ще им бъде предложен PCR тест на място на летището, да се наблюдават, ако имат симптоми, да уведомят личния си лекар или РЗИ“, заяви на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

И уточни, че днес директорът на РЗИ-София е уведомен, че президентът е бил контактен на положителен с PCR тест.

В същото време цял ден от президентството отричат това.

„Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен“, съобщиха от прессекретариата на Радев в отговор на запитвания от медиите.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.