Радев към Карадайъ: А коя е вашата родина майка? ВИДЕО

Радев към Карадайъ: А коя е вашата родина майка? ВИДЕО

Румен Радев и Мустафа Карадайъ влязоха в словесен диалог.

Поводът беше въпрос на лидера на ДПС към президента знае ли кога министър Кирил Петков е подал заявление за отказ от канадското му гражданство.

„Да си гражданин на България, означава не само да имаш паспорт, означава да носиш България в сърцето си, в цялото си сърце. И когато избухна този скандал, аз веднага се срещнах с г-н Петков и го попитах: Вие ще ми кажете ли коя е вашата родина майка – България или Канада? Получих абсолютно еднозначен отговор: България. Вие, г-н Карадайъ, ще ми кажете ли, коя е е вашата родина майка?“, попита Румен Радев.

„Да, г-н президент. Моята родина е България и мисля, че всичките тези 51 години, които ги имам, са абсолютно и категорично доказателство на това. Но освен пра родина, ако погледнем и пра пра родината ни, защото на база исторически факти тя се оказва може би да е обща пра пра родината ни“, отговори Карадайъ.

„Аз понеже чух друго ваше изявление пред чужди власти преди няколко месеца, затова се надявам да сте искрен в тези думи. Важно е за България, за българските граждани, за българската политическа система“, каза Радев.

Думата взе и Йордан Цонев от ДПС:

„Няма как да остана безучастен. Същият въпрос може да се зададе на бесарабските българси, молдовски и украинските. Коя е тяхната прародина? Ако някой каже че не е България тяхната Родина ще го зачеркнем.

Всеки, който не живее на територията, на която е неговия етнос, има Родина и прародина.

Не мога да остана безучастен.

Тези хора носят България в сърцето си и са го доказали.

Кирил Петков нищо не е доказал. Тези хора имаха избор да не останат тук, когато бяха поругани, но те останаха. Това означава, че носят Родината си България в сърцето.

Конституцията е ясна. Хора с двойно гражданство не могат да стават министри.

Не го позволихме на Пирински и Жорж Ганчев и на редица други, в които случаят е идентичен като този на Кирил Петков.

Радев отвърна: Надявам се, че емоциите ще бъдат на по-нисък градус. Не искам да навлизам в исторически наслоения на нашия регион. Няма нужда. Ние си знаем историята. Знаем за бесарабските българи, Молдова и Украйна и за далечната Канада. Това са различни случаи, нека да не ги смесваме.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.