Радев разкри готов ли е със служебен кабинет и защо ветото за РСМ няма как да бъде вдигнато скоро

Радев разкри готов ли е със служебен кабинет и защо ветото за РСМ няма как да бъде вдигнато скоро
Инвестиционният фонд на инициативата „Три морета“ направи своята първа, голяма пряка инвестиция в България придобивайки значителен дял от пристанище „Бургас“.

Това каза президентът Румен Радев, който участва в срещата на върха на инициативата „Три морета“ в Рига.

Порт Бургас е най-близкото пристанище на ЕС до Босфора и придобиването ще има важна роля за насърчаване на по-нататъшната свързаност и на икономическото развитие на целия регион.

Вноската на България в този фонд е 20 млн. евро, а тук става въпрос за пъти по-голяма инвестиция.

„Аз съм казал, че никога не бягам от отговорност. Досега съм назначил 3 служебни кабинета и трите се справиха. Въпросът не е в служебните кабинети, а партиите да проявят отговорност. Трябва да е ясно, че в близките дни и седмици имат да се решават много важни предизвикателства. Те не могат да избягат от тях. Изборите са крайният вариант. Рано е да мисля на кого ще дам третия мандат“, каза той.

„Наистина се учудвам и има представители на правителството, които правят изявления, които не съответстват на отношенията правителство – парламент“, обясни държавният глава.

„Рамковата позиция е направена през 2019, а после подкрепена от НС. Министерски съвет, в резултат на експертизата, ако ще актуализира, да актуализира рамковата позиция със свое решение и да я изпрати в парламента и той да я одобри. Не обратното.

Това води до блокаж и невъзможност да се вземе решение. Органът, който трябва да вземе това решение е МС. Не трябва да се спекулира. Предложенията по френското председателство са най-справедливи и най-добрите до момента. От една година настоятелно се боря“, каза президентът.

Той изтъкна, че не се говори за българско малцинство, а равноправие и копенхагенските критерии го изискват.

„Няма абсолютно никакво време. Вдигането на ветото няма как да стане сега, защото този протокол трябва да бъде приет от българския парламент и парламентът на РСМ“, каза Радев.

„Г-жа Нинова демонстрира непознание на процесите, за които говоря, а това е недопустимо за вицепремиер. Къде сте видели, че заставам до ГЕРБ и ДПС? Това е абсурдно. Знаете мнението ми за управляването на ГЕРБ. Къде са били тогава и какво са правили. Не мога да приема открити призиви към политическо номадство“, посочи той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.